İLTİHABİ REAKSİYON
İLTİHABİ REAKSİYON. Vücudun, 1. Bakteri, virüs, mantar, protozoon ve solucanlar; 2. Mekanik ve fizik etkenler (sıcak, soğuk, radyasyon, vb.); 3. Bağışıklık reaksiyonu (antikorların, antijenlere karşı reaksiyonu; bkz. Allerji); 4. Kanser tarafından yaratılan yıkıma karşı bir korunma reaksiyonudur. Bu reaksiyon, akut ya da kronik olabilir ve şu şekillerde sonuçlanabilir:
a) Rezolüsyon: Tamamen normale dönüş; b) Fibrozis: Bağdokusu oluşumu; c) Süpürasyon: Cerahatlenme; d) Ülse-rasyon: Yara haline dönüşme; e) Gan-gren: Doku ölümü.
M.S. I. yüzyılda, ünlü Romalı doktor Celsus, iltihabın özelliklerini şöyle sıralamıştır: Rubor (kızarma), calor (ısı), ‘•itnor (şişkinlik), dolor (ağrı). Bu temel kavrama, II. yüzyılda, Galen tarafından, function laesa (fonksiyon bozulması) eklenmiştir: Akut yerel iltihap, yıkım alanında kan damarlarının genişlemesi ve böylece fazla kanın gelmesiyle bölgenin kızarıp ısınması şeklinde başlar. Zamanla, iltihaplı alanın merkezinde kan dolaşımı yavaşlar ve akyuvarlar, damarlardan yıkıma uğramış dokuya doğru hareket eder, kan sıvısı da çevre dokuya sızıp, şişkinlik yapar. Akyuvarların birkaç görevi vardır: Yıkımda etken organizmayı öldürüp, ortadan yok ederler, ölü dokuyu ortadan kaldırır ve onarım olayına yardımcı olurlar. Kan damarı duvarından, sıvıyla (serumla birlikte), antikor ve fibrin de sızıp, enfeksiyonu sınırlandırır. Enfekte bölgenin çevresinde, kalın bir hücre engeli oluşur, fakat yinede bazı bakteriler bu engelleri aşabilir. Bu takdirde, kaçan bakteriler, lenf damarlarına girer ve el ya da ayağın kötü bir enfeksiyonunda, kol veya bacak boyunca, diz ya da dirsekteki lenf bezlerine uzanan kırmızı çizgiler (lenfanjit) görülür. Aynı olay, koltuk altı veya kasığa da ulaşabilir ve bu bölgelerin lenf bezleri ağrılı olarak şişer ve iltihaplanır. En kötü vakalarda, enfekte madde kan dolaşımına karışıp, bakteriyemi ya da septisemiye yol açar. bkz. Kan Zehirlenmesi.
Henüz yorum yapılmamış.