İntihar Belirtileri
Ani duygusal değişimler Herkesin iniş ve çıkışları vardır. Ancak belirgin duygusal çalkantılar, sözgelimi bir gün duygusal taşkınlık gösterme, ertesi gün büyük bir hayal kırıklığı içinde olma beklenen bir durum değildir. Ayrıca duygulardan tamamen kopma ve sanki kendi değilmiş gibi yabancılaşma da dikkat edilmesi gereken işaretlerdendir.
Kişilik değişiklikleri Bir kişi intihar etmeden önce kişiliğinde önemli değişiklikler görülür. Utangaç biri girişken, rahat ya da tam tersi kolay ilişki kurabilen bir kişi içedönük bir hal alabilir. Ayrıca yemek yeme ve uyuma alışkanlıklarında da birtakım değişmeler olur.
Kendine dolaylı olarak zarar verici davranışlarda bulunma
Yüksek hızda araba kullanma, korunmasız, gelişigüzel cinsel ilişkide bulunma, aşırı alkol ya da ilaç kötüye kullanımı gibi kişiye özgü olmayan tehlikeli etkinlikler içinde olma, ölme isteğinin birer bulgusu olabilir.
Travmatik yaşam olayları Boşanma, işini yitirme ya da sevilen birinin ölümü gibi önemli yaşam olayları herkes için baş etmesi zor olaylardır. Depresyondaki kişiler için böyle bir bunalım intihar girişimlerine neden olabilir.
Eşyalarını dağıtma Depresyondaki kişi bazen intihar etmeden önce kendisi için önemli olan eşyaları başkalarına dağıtabilir.
İyileşmenin başlaması Bazen depresyonun tedavisi başladıktan iki-üç ay sonra kişi intihar eder. Bu dönem aslında herhangi bir şey yapmak için enerji bulamayan hastanın henüz olumsuz düşünceler içindeyken gücünü topladığı bir dönemdir. Umutsuzluk ve negatif düşünceler henüz kisiyi terk etmemişken artmış olan enerji kişinin intihar girişiminde bulunmasına yol açabilir. İntihar düşünceleri olan herkes intihar girişiminde bulunmaz. Ölümü ve ölmeyi düşünen bazıları gerçekten kendini öldürmeye kalkmazlar. Dinsel inançları ve ölümlerinin sevdikleri üzerinde bırakacağı etkileri düşünmek onları böyle bir girişimde bulunmaktan alıkoyar. Batılı toplumlara göre ülkemizde intihar oranının düşük olması İslam dinince intiharın günah olmasından kaynaklanmaktadır. İntihar etme riski taşıdığını düşündüğünüz bir yakınınız için ilk yapmanız gereken onu bir psikiyatra ya da klinik psikologa götürmektir. Ancak bu dönemde almanız gereken tedbirler de vardır. İntihar ederken kullanabileceği ateşli silahları, araba anahtarlarını, ilaçları ve kesici aletleri ortadan kaldırmak bu önlemlerden bazılarıdır.
arkadaslar bende inthihari dusunuyorum ve biliyorum gunah oldugunu ama tek carem bu ben yutdisinda bir bayanla evliydim 8 aylik oglum var ondan 3 aylik vize aldim ziyarete gittim 1 ay bereber yasaya bildik hep kavga cikardi ve bana karsi soguktu simdi beni bosuyor ve ben oglumu alamiyorum .yaninda kalma sansim yok bu ulke zor bir ulke annem babamlada sorunlarim var yani ben oglumuda kaybetsem bu dunyada hickimsem kalmaz ve intihari dusunmedigim gun yok ben ne yapayim ?? yasim genc ama daha fazla yasamak istemiyorum !!! tek hayalim oglum mahkemeden sonra dusunuyorum bu isi insallah allah beni affeder
tanırının cezası bedenımden ruhumu cıkaramıyorum.120 tane antı depresan içtim tık yok … ölemiyorum…. bileklerımı kestım olmadı kurtuldum ölemiyorum …. 60 tane daha ilaç aldım hala tık yok kafayı yicem…
annem son günlerde duygusallaştı ve kendini odaya kappatıyor lavobada uzun süre kalıyor ve sıkıntılarını içine atıyor bizimle paylaşmıyor sebebi nedir acaba