ISIRIKLAR – BÖCEK SOKMALARI
ISIRIKLAR – BÖCEK SOKMALARI. Köpek ısırmaları: Köpeğin kuduz olması halinde, önemlidir.
Tedavi: Köpek sağlıklı ise, herhangi bir yara gibi tedavi edilir: Temizlenir, sarılır ve tetanoza karşı önlem alınır. Köpeğin kuduz olması olasılığı varsa, daha etraflı önlem gereklidir (bkz. Kuduz). Yılan sokmaları: Avrupa’da, yılan sokmasından olan ölüm çok seyrektir: Yaklaşık olarak, yılda 2-20 arasıdır. Kuzey Amerika’da, zehirli yılan türleri daha fazladır ve 1950-1959 yılları arası, A.B.D.’nde 138 kişi bu nedenle ölmüştür. Hindistan’da, her yıl, 20.000-30.000 kişi, kobra vb. gibi zehirli yılan sokmasından ölür. Afrika’da, kobraların yanında (bazı kobralar, insanın gözünün içine zehir tükürür) yeşil ve siyah mam-balar gibi çeşitli, çok zehirli yılanlar vardır.
Belirtileri: Yılanın soktuğu insan, genellikle çok korkmuş olduğundan, ilk önlem onu yatıştırmak olmalıdır. Genellikle, iki çeşit yılan zehiri vardır: Biri, sinir sistemini etkiler ve nörotoksik diye nitelendirilir; diğeri ise, stotoksik olup, vücudun sabit hücreleriyle, kan hücrelerinin zehiridir. Birincisi, yılanın saldırdığı avın, yenmeden önce felç olmasını, ikincisi ise, avm sindiriminin kolaylaşmasını sağlar.
Viper yılanının soktuğu yerde ağrı ve şiddetli reaksiyonun olması, özellik taşır. Bazı yılanların soktuğu bölgede ise, yerel gangren oluşur. Şiddetli bir sokma sonucu, idrarda ve dışkıda kan belirebi-lir. Ayrıca, zehir, kan pıhtılaşmasını azalttığından, burun kanamaları ve kan kusmalarına rastlanır.
Nörotoksik yılanların soktuğu yerdeki ağrı ve yerel reaksiyon, sitotoksik olan-larınkinden azdır. Başlıca etki, sinir sistemi felcidir: Yayılan duyu yitimi, konuşma güçlüğü, görme bulanıklığı, bulantı, kusma ve büyük endişe hali görülür. Hasta, ayakta duramaz ve solunum sıkıntısı belirir.
Tedavi: Yılanı öldürüp, cinsinin teşhis edilebilmesi için saklamak uygundur. Hasta, kımıldatılmamalıdır, ya da gerekirse, yavaş hareket ettirilmelidir. Yara, erişilebilen yerdeyse, emilir, ama kesilmez. İyice yıkanır ve kol ya da bacak-taysa, oynatılmaması için bir tahtaya bağlanır ve kalp ile yara arasına bir turnike konur. Bu turnike, 30 dakikada bir, 1 dakika süreyle gevşetilir.
Avrupa’da, antivenom (zehirin antago-nisti) kullanılması uygun değildir, çünkü bu madde, at serumundan yapıldığı için, neden olabileceği anâfilaktik şok (bkz. Anafilaksi), yılan sokmasından daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Bununla birlikte, zehirli yılanların bol olduğu diğer kıtalarda, antivenom gereklidir ve ısırık yeri çevresinde yerel olarak uygulandığı gibi, damar içine de zerk edilir. Şiddetli reaksiyon olduğu hallerde, adrenalin ya da antihistaminler kullanılır. Bütün yılanların ağızlarında hastalık yapan bakteriler bulunduğundan, antibiyotikler verilmeli ve tetanoza karşı önlem alınmalıdır. Yılan sokmalarında, hatırda tutulacak en etkili önlem, hastanın hareketsiz tutulmasıdır.
Örümcek sokmaları: Amerika, Avrupa, Hindistan, Rusya ve Avustralya’da zehirli örümcekler vardır. Belirtileri: Amerika’daki “Kara dul” Örümceği, yumurtalarını lağımlara bıraktığından, kişi, genellikle arkadan sokulur. Sokulma anlaşılmayabilir ve yanm saat sonra zehirin etkisiyle, tüm vücut kaslarında kramplar ve ağrı belirir. Bu krampların, karın kaslarında çok fazla olması halinde, durum bir “akut karın sendromu”nu andırabilir. Örümcek sokmasından sonra, tabanlarda yanma duygusunun belirdiğinden söz edilir. Tedavi: Atropin, morfin zerki ve damar içine kalsiyum glukonat verilmesidir. Örümcek sokması sonucu oluşabilecek şiş üzerine ilk yardımda uygulanacak tedavi, soğuk kompres yapmak ve şişliklere sulandırılmış amonyak sürmektir. İltihaplanma durumunda mutlaka doktora gitmek gerekir. Akrepler: Sokması çok ağrılıdır ve bazen öldürücüdür. Uygulanacak tedavi, örümcek sokmasında uygulananın aynıdır.
Arı ve eşekarısı: Kişi, bunlara duyarlıy-sa, epey rahatsız olur. Sokulan bölgenin şişmesi, genel ürtiker ve hatta anafilaktik şokla, koma ve ölüm görülebilir. Tedavi: Arının iğnesi yarada kaldığından, çıkarılmalıdır: En iyi çıkartma yöntemi, emmekten fazla, kazımaktır, çünkü bu iğneye bağlı bir zehir keseceği bulunur. Amonyak ya da sodyum bikarbonat gibi sıvılar ağrıyı azaltabilir, fakat antihistaminli kremler, etkisizdir. Eşekarısı sokmalarında, limon suyu, sirke gibi zayıf asitler, rahatlatıcıdır.
Henüz yorum yapılmamış.