İskelet
İskelet Nedir?
Vücudun yumuşak kısımlarına destek olan kemik yapıların tümüdür. İskeletin birden çok tanımı mevcuttur. Bunlardan bir kaçına değinecek olursak ;
- -İskelet insan ve hayvanların duruşunu destekleyen temel yapıdır.
- -İskelet kasların tutunup iç organların muhafaza edildiği bir yapıdır.
- -İskelet kemiklerden oluşmuş etrafı bağ ve kaslarla sarılmış yapıya denir.
Yukarıda birçok tanımı verilen iskeletin yassı, uzun ve kısa kemikler olmak üzere üç çeşit türü vardır. İskelet hareketli ve hareketsiz olabilmektedir.
İskelet iki çeşittir. Bunlardan ilki vücudun bütün organlarını saran iç iskelet ikincisi ise bazı omurgasızlarda bulunan iç iskelettir.
İskelet baş, göğüs kafesi, kol, bacak ve omurgalardan meydana gelmektedir. İnsan sağlığı açısından iskelet ve kemik yapısı çok önemlidir. Bunu sağlamak içinse düzenli beslenme, doğru oturma, dik duruş, insan yapısına uygun ayakkabı ve giysiler giymek çok önemlidir. Sağlıklı beslenmemekten kaynaklanan D vitamini eksikliği ve özellikle kadınlarda görülen kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan kemik erimesi gibi birçok sorunla karşılaşılabilmektedir. İnsanların bu gibi sorunlardan uzak kalması için düzenli beslenmeye ve düzenli spora ihtiyaçları vardır.
İskeletin görevleri nelerdir?
- -Vücudun dik bir şekilde durmasını sağlar.
- -Vücudun genel şeklini oluşturur.
- -Kasların yardımlarının da etkisiyle vücudun hareket etmesini sağlar.
- -İç organların dış etkenlerden korunmasını sağlar.
- -Kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin depolanmasını sağlar.
- -Kan hücrelerinin üretilmesini sağlar.
Kemiklerin birleşiminden iskelet oluşur. Yeni doğan bir bebekte ortalama üç yüz kemik bulunurken normal yetişkin bir insanda iki yüz yedi kemik bulunmaktadır.
İskelet Nelerden Yapılmıştır ?
İskelet vücudumuzun çatışıdır ve 206 kemikten yapılmıştır. Bu çatı dik durmamızı sağlar ve iç organlarımızı korur.Omurga (belkemiği), vücut çatısının ana direği ya da orta direğidir. 33 omur kemiğinden oluşur. Bunların 7’si boyun omurudur ve alın kemiğini taşır. Alın kemiği, testere dişleri gibi çıkıntıların birbirine geçerek kaynaşmasından meydana gelmiştir. Daha sonra 12 sırt omuru gelir ve bunlara 12 çift kaburga kemiği bağlıdır.
Kaburgaların ilk on çifti önde, göğüs üzerinde birleşir ve göğüs kafesini meydana getirir. İki tarafta bulunan köprücük kemikleri, göğsün üst kısmını kürek kemiğine bağlar. Sırt omurlarının altında beş büyük bel omuru vardır. Bunlardan sonra 5 kuyruk omuru ve 5 tane de kuyruk sokumu omuru bulunur. Kuyruk omurları büyük leğen kemikleriyle birleşir. Leğen kemiği ise kalça eklemleriyle bacak ve ayak kemiklerine bağlanır.Evcil hayvanların çoğu memeli olduğu için iskeletleri insan iskeletinin yapısına benzer ve hemen hemen aynı kemikleri kapsar.
Henüz yorum yapılmamış.