İşlevsel Anorektal Hastalıklarda Erken Teşhis ve Tedavi

İşlevsel Anorektal Hastalıkların Erken Teşhisi İçin Ne Yapılmalı?

Prof. Dr. Kenan Demirkol: Çoğu zaman hastalar tarafından hemoroidal hastalık diye yorumlanan bu hastalıkların erken teşhisi için hastanın yakınmalarını çok iyi irdelenmesi gerekir. Otururken veya yürürken makatta dolgunluk hissi, yumuşak dışkı olmasına karşın ıkınmadan dışkılayamama, gaz çıkarmakta zorluk, normalde bir silindire benzeyen dışkının yüzeylerinin ezik olması gibi bulgular varsa hemen doktora başvurulmalı.

Kadın hastalarda bu belirtilere ek olarak idrar kaçırma da doktora gitmeyi gerektirir. Doktora gelen bu hastaların kesin tanısını koymak için maalesef ülkemizde sadece bir-iki merkezde uygulanan bazı testler var. Normal bağırsak filmi, rektoskopi ya da kolonoskopi ile işlevsel anorektal hastalıklarının tanısını koymak mümkün değil. Sonuç olarak dışkılama zorluğu, makattan kanama ve benzeri makat bulguları ezbere hemoroidal hastalık olarak yorumlanmamalı. Mutlaka bir uzman tarafından titiz bir ayırıcı tanı yapılmalı. Kanser veya işlevsel anorektal hastalık gibi hastalıklar atlanmamalı.

Peki İşlevsel Anorektal Hastalıklar Tedavi Edilebilir mi?

Prof. Dr. Kenan Demirkol: Erken evrede dışkılama alışkanlığının değiştirilmesi, ıkınmadan vazgeçilmesi belli bir fayda sağlar. Ama hastalığın ileri aşamalarında ameliyat zorunlu. Maalesef altına kaçırma yakınması, hastaların yüzde 40’ında ameliyatla bile giderilemiyor.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git