Kadınlar, Doğum Sonrasına Hazır Olun
Doğum sonrasında cinsel sorunlar hemen hemen tüm çiftleri etkisi altına alıyor. İşte, Doç. Dr. Cem İncesu’nun doğum sonrasında cinsel yaşamı sorunlu çiftlere önerileri:
Hayal Kırıklığı Yaşamayın
Hayal kırıklığı yaşamamak için sizi neyin beklediği konusunda hazırlıklı olun. İlk çocuğun doğumuyla birlikte her şeyin güllük gülistanlık olmayacağını aklınızdan çıkarmayın: Doğumdan sonra evde birçok
şey değişecek, sosyal yaşantınız kısıtlanacak, yeni sorumluluklar alacaksınız… Ayrıca doğum sonrasında
cinsel sorunlar yaşayabileceğinizi unutmayın. Bu süreç emzirme döneminin sonuna kadar devam edebilir.
Zamana Bırakın
Bebeğinizi emzirmeye başladıktan sonra cinsel yaşamdan soğumaya başladıysanız bunu normal karşılayın, Doğumdan sonra vücudunuzun eski haline dönmesi ve hormonlarınızın dengeye oturması için kendinize gerekli olan süreyi tanıyın. Bedeniniz iyileşince size yeniden seks yapabileceğiniz zamanı söyleyecektir.
Kendinize Bakın
Sadece anne değil, aynı zamanda cinsel bir partner olduğunuzu unutmayın. Doğum sonrasında eski
formunuza kavuşmaya çalışın ve bakımlı olun. Eşinizle erozyona uğrayan ‘cinsel partner’ kavramını yeniden nasıl ön plana çıkarabileceğinizi konuşun. Sonuç alamazsanız bir uzmandan yardım alın.
Uygun Şartlar Yaratın
İlişkinizi ve cinsel yaşamınızı olumsuz etkileyecek tüm psikolojik ve sosyal unsurları hayatınızdan çıkarmaya çaba gösterin. Eve giren yardımcı ya da anne babalarla ilişkilerinizi dengede tutun. Doğumdan sonraki ilk bir yıllık dönemin her ailede sorunlu geçtiğini bilin. Hemen derin bir mutsuzluğa kapılmayın.
Beklenti İçinde Olmayın
Doğum gerçekleştikten sonra ilk bir-iki ay içinde ‘Eşim beni neden istemiyor’ gibi endişelere kapılmayın. Emzirmenin bir süre sonra bitip, ev içindeki misafirlerin gideceğini ve hayatın eski seyrine döneceğini unutmayın. Psikolojik bir çöküntü yaşarsanız mutlaka psikiyatrist desteği alın.
Krem Kullanın
Değişen hormon seviyeleri yüzünden vajinal bölge kuruduğu için hormonlar düzenlenene kadar kayganlaştırıcı kremlerden yararlanabilirsiniz.
Ben ilk dogumumdan sonra agir bir depresyon gecirdim. Biz kadinlar o dönemlerde cok hassas oluyoruz.Yakinlarimizida is düsüyor.Bunu gözardi etmeyelim.
Doğum gerçekten zor..17 yaşındayım ve bu zamana kadar gerek okuduklarım,duyduklarım,gördüklerim,izlediklerimin vesilsiyle çok çok istememe rağmen yapamam diye çoktan şartlandırdırm kendimi 🙂