Kadınların Baş Belası Varisten Nasıl Kurtuluruz?
Varis, özellikle bacaklarda görülen ve sıklıkla da kadınlarda oluşan bir damar hastalığıdır. Bazı erkeklerde de olsa dahi varisin hastalık alanı kadınlardır. Varis oluşmasının pek çok nedeni olmasına rağmen en bilinen nedenleri hormonlar, ayakta çok durma ve genetik faktörler yer alır.
Hem estetik açıdan bizi rahatsız eden hem de ağrı ve sızıya neden olan varisin bir tedavisi var mı? Varis olmadan önce alınacak önlemler var mı? Varis nasıl oluşur gibi aklınızda olan pek çok soruya bu yazımızda cevap vermek istiyorum. Umarım sizler için faydalı olur.
Varis Nasıl Oluşur?
Varis en başta da söylediğim gibi bir damar hastalığıdır. Normal şartlarda toplardamarlar kirli kanı vücuttan toplayıp kalbe götürürler. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı toplardamarların görevini yerine getirememesi sonucunda kan vücutun ne çok basınç alan bölgesi olan bacaklarda birikir. Burada biriken kan ise zamanla toplardamarların da esnekliklerini yitirmesi ile birlikte derinin üzerinden gözle görülür bir hal alır ki bunlar varistir.
Zaten dikkat ederseniz varisler mor renkte ve ilk başlarda ince kılcal damarlar halinde daha sonraları ise büyük halkalara halinde görünür. Bunun sebebi ise zamanla büyümesi ve genişlemesidir.
Peki Varis Olmadan Önce Ne Gibi Önlemler Almalı?
Varis tedavisinden bahsetmeden önce bu hastalığa yakalanmamak için yapmamız gerekenleri paylaşmak istiyorum ki kadınların çoğunda görülme riski olan bu sıkıntılı duruma henüz düşmemiş olanlar için bir yol göstermiş olalım.
1.Hareketli olun.
Varis oluşmasının en büyük sebebi hareketsiz ve sabit kalan bacaklardır. Bu nedenle fırsat bulduğunuz her an yürüyüş yapın. Her an yürüyüşe çıkamıyorsanız dahi evde dans edin, bacaklarınızı oturuyor dahi olsanız hareket ettirin, spor yapın ama mutlaka hareket edin.
2. Uzun süre sabit kalmayın.
Özellikle çalışan kadınlar için söylüyorum kimisi gün boyu masa başında oturmak zorunda kimisi de saatlerce hiç oturmadan ayakta iş yapıyor. İşte ne yazık ki bu gruplar varisin en çok görüneceği kişiler arasında yer alıyor.
Eğer sürekli oturmak ya da ayakta kalmanızı gerektiren bir işiniz varsa bacaklarınızı fırsat bulduğunuz her an hareket ettirin. Ve eve geldiğinizde mutlaka bacaklarınızı yukarı kaldırarak en az yarım saat dinlendirin. Bunun dışında bacaklarınızı her gün soğuk suyla yıkamanızda iyi gelecektir.
3.Kilo kontrolü önemli.
Çok hızlı kilo geçişleri de varislere neden olabiliyor. Bu nedenle kilo alıp verirken de dikkatli olmakta fayda var.
4.Beslenmenize dikkat edin.
Varise neden olan toplardamarların daha güçlü olması için E vitamini yönünden zengin gıdalar tüketebilirsiniz. Ayrıca günlük kafein alımınızı da azaltmanız gerekir.
5. Sıcak suya dikkat edin.
Bacaklarınızı çok fazla sıcak suyla yıkmayın. Sıcak su varis oluşumunu tetikler. Hatta bacaklarınıza soğuk su ile günlük masaj yapmayı ihmal etmeyin.
Varisin Tedavisi Var Mı?
Pek çoğunuzun bu yazıyı okurken belkide en çok merak ettiği sorunun cevabına geldik. Evet varisin bir çok tedavisi bulunuyor.
İlk olarak varis çorabı verilir ki bu kısa süreli bir tedavidir. Çorap damarlara basınç uyguladığı için kaçak oluşumunu engeller ancak çorap çıktığında sorun devam edebilmektedir.
Çok büyük olmayan varisler için ise çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Damara lazer ya da iğne sokularak damar yakma işlemi gerçekleştirilir. Bu yöntemler hastanın tercihi ile ve ayaküstü olarak yapılır.
Çok büyük olan varisler için ise cerrahi müdahale gerekir. Ameliyat ile varisler alınır.
Sonuç olarak varisin pek çok tedavisi bulunmaktadır. Ama önemli olan varis olmadan önce gereken önlemleri almakta.
Hoşça Kalın…
Henüz yorum yapılmamış.