Günlük Kalori İhtiyacı
Modern beslenme biliminin kökeni ünlü Fransız kimyacısı Antoine Lavo-isjer’ye dayanır. Bu bilim adamı, hayatın bir kimyasal işlem olduğunu belirtmiş ve vücudun gerekli hayatsal işlemlerini gerçekleştirebilmesi için, tıpkı petrol ürünleri yakan bir makine gibi besinleri yaktığını ispat etmiştir.
Bütün biyolojik maddelerin molekül yapısı bir karbon atomu çekirdeğinin çevresinde oluşmuştur. Lavcisier bir besinin, ısı birimleriyle ölçülen enerji sağlama olanağının, bu maddenin parçalanması sırasında açığa çıkan karbon dioksit ve bu tüketimin gerektirdiği oksijen miktarıyle orantılı olduğunu ortaya koymuştur. Daha sonra, çeşitli besinlerin sağladıkları, enerji rrıiktarları araştırılmış ve bu konudaki bizleri zenginleştirecek sonuçlara ulaşilmıştır. Besinlerde bulunan başlıca maddeler, şekerleri ve nişastaları içine alan karbonhidratlar; yağsız et, yumurta akı, balık ve peynirde bulunan protein ve yağdır.
Bir gram yağ, bir gram karbonhidratın ya da bir gram proteinin iki katı kalori sağlar. Yüksek oranda yağ içeren besinlerin verdiği kalori, daha az yağ içeren aynı miktar besinin verdiği kaloriden daha fazladır. Karbonhidratlarla proteinler vücuda eşit enerji verirler. Öte yandan, örneğin et ve yumurtadaki protein, nem oranı yüksek besinlerde bulunduğunda besleyici niteliği fazla olmaz. Ekmekte ve tahıllardan yapılmış besinlerde bulunan nişasta, kuru besinlerin başlıca öğesidir. Şeker ise, suda eriyebilme özelliği nedeniyle bir besinin hacmini çoğaltmadan değerini yükseltir.
100 gram yemek yağı 900, aynı miktarda tereyağı 750, domuz eti ise 450 kalori sağlar. Un ve ekmeğin 100 gramı 350 ve 275, sığır etinin 100 gramı 315 kalori sağlar. Patatesin 100 gramı ise 70 kalori sağlar. Patatesin bir oturuşta çok miktarda yenilebilmesi sonucu insanlar bu sebzeyi yiyerek şişmanlayabilirler. 100 gram domates 16, bu miktar kabak 12 ve bu miktar bira ise 40 kalori sağlar. Besinlerin sağladıkları kalori miktariarını gösteren cetveller hazırlanmıştır. Bunun gibi belirli bir işin yapılması için tüketilen enerji miktarını gösteren cetveller de vardır. Bir kimsenin ihtiyacı olan enerji, bazal metabolizma için gerekli miktarı belirterek ifade edilir.
Bazal metabolizma, kaslardaki normal gerilimi, solunumu, kalbin çalışmasını ve vücut sıcaklığının sürdürülmesi için gerekli kimyasal değişimleri yansıtan bir kavramdır. ‘Bazal metabolizma için gerekh kaiori yanında, kas çalışması, oturma, yürüme, çalışma gibi işler için gerekli kalori de hesap edilir. Gün boyunca yapılan işler fiziksel gücün fazla miktarlarda kullanılmasını gerektiriyorsa, daha fazla kalorinin sağlanması gerekecektir. Bebekler, erişkinler, gebeler, lohusalar ve yaşlılar için ayrı ayrı kalori ihtiyaçlarını gösteren cetveller hazırlanmıştır.
Henüz yorum yapılmamış.