KARACİĞER İLTİHABI

KARACİĞER İLTİHABI (Hepatit). Genellikle, enfeksiyöz hepatit için kulla nılan bir addır ve sarılıkla birlikte görü­len karaciğer enfeksiyonu anlamına ge­lir.
Nedeni: Hastanın dışkısıyla bulaşmış yiyecekteki virüsün yaptığı bir enfek­siyondur. Buna çok benzer bir durum, kan naklinde kullanılan kan ya da se­rumla ve hasta kişide kullanılmış iğne ve şırıngalarla nakledilen ve homolog serum hepatiti diye adlandırılan hasta­lıktır. Kullandıktan sonra atılabilen iğne ve enjektörlerin bulunmasıyla bu son durumun belirli bir şekilde azalması ge­rekir. Her iki halde de, karaciğer büyür, hücreleri de, bazen yeniden düzelmeye­cek şekilde yıkıma uğrar.
Belirtileri: Enfeksiyöz hepatitin kuluçka devri üç hafta kadardır; homo­log serum hepatininki ise daha uzun­dur (2-6 ay arası). Sarılığın belirmesin­den önce, kişi kendini kötü hisseder, bulantı, iştah azalması ve karın üst kad­ranında hafif bir ağrı belirir. Hastalığın ikinci haftasında, deri ve göz aklarının sararmasının ortaya çıkmasına kadar, ke­sin teşhis konamaz. İdrar koyu sarıdır, dışkı rengi ise açılmıştır. Sarılık belirin­ce, hasta kendini daha iyi hisseder, fakat genellikle hastalık süresince ve hatta he­men sonrasında, huzursuzdur. Hastalığın süresi değişkendir, fakat idrarla dışkı renklerinin normale dönmesi, sarılığın azalmasıyla, iyileşme olayının başladığı anlaşılır. Hastanın gerçek normal duru­muna dönmesi için, 1,5-2 ay geçmeli­dir. Hastalık tekrarlayabilir ve genellik­le, homolog serum hepatiti daha ağır seyreder.
Tedavi: Hastanın izolasyonu gerekli değildir, fakat dışkının bulaşmasını ön­lemek gereklidir. Hasta, yatakta dinlen­melidir. Alkol yasaklanır ve hafif bir diyet uygulanır. Gerçekte de hastanın zaten iştahı yoktur. Gamma globulin’in (bkz.) hastalıktan koruyucu etkisi vardır. Bazı şekillerinde hastalığın bir kere geçi­rilmesi, ömür boyu bağışıklık sağlar.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git