Kardeşim Malin Melanom Hastası Ama Tedaviye Cevap Vermedi

Soru: Kardeşim 4 yıl önce malin melanom teşhisiyle 5 defa nüks ameliyatı geçirdi. Lenf bezleri temizlendi. Temadol, Dekanone, selenyum ve imuneks kullanıyor. Koltuk altı ve boynundaki lenf bezlerinde şişme var. Kardeşim şu ana kadar uygulanan tedaviye cevap vermedi. Tedavi konusunda sizin önerileriniz nelerdir? Bu hastalığın tamamıyla iyileşmesi mümkün mü? ASLI ALTUN

Prof.Dr.Erkan TOPUZ: Şu anda kardeşinizin boynunda şişlik var. Bu nedenle uygulanan tedavi doğru. 3 ay sonra yapılan değerlendirmede tedaviye yanıt değerlendirilecektir. Eğer kardeşinizin bu ilaçlardan fayda görmediği anlaşılırsa doktorunuz başka bir kemoterapiye geçer. Tümör lokalse radyoterapi de yapılabilir. Fakat malin melanom genellikle radyoterapiyle dirençli bir tümördür. Malin melanomda bağışıklık sistemini güçlendirmek ön plandadır.

Kardeşinize önerilerim şunlar:

– Gece yatmadan yarım saat önce 18-21 miligram melatonin hormonu kullanın.
– Doktorunuza danışarak  yüksek dozda (5-6 gram) C vitamini alabilirsiniz, îmmün sisteminizi güçlendirmek için reishi ve cordyceps mantarı haplarını deneyebilirsiniz.
– Son çalışmalarda, hayvan deneylerinde milk thistle’m (devedikeni sütü kapsülü) faydalı olduğu gösterildi.
– Beta karoten immün sistemini güçlendiren çok önemli bir maddedir. Her gün 1-2 bardak domates ve havuç suyu içerek ihtiyatınız olan beta karoteni temin edebilirsiniz.
– Portakal, mandalina, kan portakalı, turunç, limon gibi turunçgilleri kabuğuyla birlikte rondodan geçirdikten sonra 4-5 çorba kaşığı tüketin.
– Fındık da immün sistemi güçlendiricisidir. E vitamini ve selenyumdan zengin besinlerin başında gelen fındık kanserden ve kalp damar hastalıklarından korur. Özellikle kavrulmamış fındığı tercih edin. Çünkü kabuğunu kırdıktan sonra fındığın üzerindeki iç kabuğuyla tüketmek çok daha faydalı. Son araştırmalar, iç kabuğuyla tüketilen fındığın kabuksuz fındığa göre yüzde 60-65 oranında daha fazla antioksidan ihtiva ettiğini gösteriyor.
– Yoğurdu bol tüketin.
– Mevsimi geçmeden çağlayı bol miktarda yemeye çalışın.
– Günde 2 tane kabuklarıyla birlikte organik elma yiyin ya da suyunu için.
– Şu dönemde bol bol ısırgan tüketmeye çalışın.
– Haftada 2 kez kurubaklagil yiyin. Özellikle yeşil mercimek, kuru fasulye ve nohudu tercih edin.
– Kemoterapi gördüğünüz için protein almak zorundasınız. Haftada l kez kırmızı et tüketin. Diğer günler özellikle balık, hindi ve tavuğu tercih edin.
– Kuarsetin denen çok faydalı bir madde ihtiva ettiği için her gün yemekler içinde ya da salatanızda l soğan tüketmeye çalışın.
– Ellagic asit denen kanser savaşçısı bir madde içerdiği için böğürtlen, böğürtlen yaprağı ve kökü çayı için.
– Acıbademde bulunan bir madde de cilt kanserlerinde faydalı. Ancak günde 5 taneden fazla acıbadem tüketmeyin.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git