KORE
KORE. Devamlı, istemsiz, sıçrama hareketlerinin görüldüğü bir durumdur. Tanımlayan doktorların adlarıyla belirtilen başlıca iki köre çeşidi vardır: Sydenham koresi —İngiliz Thomas Sydenham (1624-1689) ve Huntington koresi— Amerikalı George Huntington (1850-1916).
Sydenham Kore’si:
Nedeni: Romatizmaya eşlik eden beyin iltihabıdır.
Belirtileri: Özellikle ufak kız çor cuklarında görülür. Çocuk, huzursuz, sinirli ve yorgundur. Başlangıçta, istemsiz hareketler, sakarlık olarak nitelendirilir. Sonraları, hastalığın özel belirtileri olan kuvvet azlığı, durmayan sıçramalar ve vücut hareketlerinin düzensizliği, tanıtıcı niteliktedir. Yüz de etkilenebilir ve yüzde mimikler belirip, dil de dışarı sarkabilir. Kol ve bacaklardaki hareketler, yalnız vücudun yarısında ortaya çıkabilir.
Tedavi: Dinlenmedir. Çocuk, sakin bir odada dinlendirilir. Hareketler ve yüz mimiklerinden ötürü, yemek yedirmek güç olabilir, fakat bu yönde çaba gösterilmelidir. Başlıca tehlike, kalp romatizmasının belirmesidir, çünkü köre geçer, fakat kalp romatizması sonucu, kalp ömür boyu bozuk olacaktır. Romatizma tedavisi uygulanır (bkz. Romatizma) ve köre 14 günde geçebildiği halde, çocuk 8 hafta kadar yatakta tutulur. Huntington Kore’si: Nedeni: Kalıtsal bir hastalıktır. Belirtileri: Devamlı sıçramalara, ilerleyen demans (bkz.) eşlik eder. Bu hastalık, çoklukla 40-50 yaşlarında görülür.
Tedavi: Bilinen tedavisi yoktur; belirtilere yönelir. Hareketleri azaltmak için, Largactil (Thorazine; largaktil, to-razin) ve tiopropazat dihidroklorür (dar-tal) kullanılır.
Henüz yorum yapılmamış.