KORE

KORE. Devamlı, istemsiz, sıçrama ha­reketlerinin görüldüğü bir durumdur. Ta­nımlayan doktorların adlarıyla belirtilen başlıca iki köre çeşidi vardır: Sydenham koresi —İngiliz Thomas Sydenham (1624-1689) ve Huntington koresi— Amerikalı George Huntington (1850-1916).
Sydenham Kore’si:
Nedeni: Romatizmaya eşlik eden be­yin iltihabıdır.
Belirtileri: Özellikle ufak kız çor cuklarında görülür. Çocuk, huzursuz, si­nirli ve yorgundur. Başlangıçta, istemsiz hareketler, sakarlık olarak nitelendirilir. Sonraları, hastalığın özel belirtileri olan kuvvet azlığı, durmayan sıçramalar ve vücut hareketlerinin düzensizliği, tanıtı­cı niteliktedir. Yüz de etkilenebilir ve yüzde mimikler belirip, dil de dışarı sarkabilir. Kol ve bacaklardaki hareket­ler, yalnız vücudun yarısında ortaya çı­kabilir.
Tedavi: Dinlenmedir. Çocuk, sakin bir odada dinlendirilir. Hareketler ve yüz mimiklerinden ötürü, yemek yedir­mek güç olabilir, fakat bu yönde çaba gösterilmelidir. Başlıca tehlike, kalp ro­matizmasının belirmesidir, çünkü köre geçer, fakat kalp romatizması sonucu, kalp ömür boyu bozuk olacaktır. Ro­matizma tedavisi uygulanır (bkz. Roma­tizma) ve köre 14 günde geçebildiği hal­de, çocuk 8 hafta kadar yatakta tutulur. Huntington Kore’si: Nedeni: Kalıtsal bir hastalıktır. Belirtileri: Devamlı sıçramalara, ilerleyen demans (bkz.) eşlik eder. Bu hastalık, çoklukla 40-50 yaşlarında gö­rülür.
Tedavi: Bilinen tedavisi yoktur; be­lirtilere yönelir. Hareketleri azaltmak için, Largactil (Thorazine; largaktil, to-razin) ve tiopropazat dihidroklorür (dar-tal) kullanılır.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git