Kuduzun Nedeni
Kuduzun Nedeni: Bir rhabdovirus’un merkez sinir sistemini enfekte etmesidir; insana, hastalıklı hayvanın ısırmasıyla geçer.
Kuluçka devri, bir haftayla altı ay arasında değişir. Virüs, sinirler boyunca beyine iletildiğinden, yüzde olan ısırıklarda, kuluçka devri kısadır, buna karşılık, ayaktaki ısırıklarda, uzar. Belirtileri: Köpekte, kızgınlık ve azgınlık görülür; hayvan havlarken, belirli bir ses çıkartır. Hastalık ilerledikçe, hayvan durgunlaşır, yutamaz olur ve bol salya çıkartır. Köpeğin sahibi, hayvanın boğazında var olduğu sandığı engeli, elini ağzına sokup çıkarmaya kalktığında, köpeğin salyasından hastalığı alabilir.
İnsandaki ilk belirtiler, karamsarlık ve huysuzluktur. Hasta, su içmeye yeltendiğinde, yutakta ortaya çıkan ağrılı kasılmalardan ötürü, bunu beceremez ve buna dayanarak duruma hidrofobi (su korkusu) adı verilir. Bu ağrılı kasılmalar yayılır, hastada genel konvülsiyonlar ve delilik hali belirir. Birkaç gün içinde genel felç ortaya çıkar ve hasta komaya girip, ölür.
Tedavi: Hastalık belirdiği zaman, ölüm önlenemez. Bundan ötürü, tedavi, koruyucu olmalıdır. İngiltere’de, ülkeye getirilen bütün şüpheli hayvanlar, en uzun kuluçka devrine göre karantinaya alındığından, hastalık yok gibidir. Dünyanın diğer bölgelerinde, ülkeler dört yanlarından denizle çevrili olmadıkları sürece, bu kontrolü uygulamak olanaksızdır. Hindistan’da, hâlâ, yılda 20.000 kişinin kuduzdan öldüğü söylenmektedir. Ev köpekleri aşılanmalı ve vahşi köpeklerle çakallar, ya ev hayvanlarından uzak tutulmalı, ya da vurulmalıdır. Kişi, kuduz bir hayvan tarafından ısırıldığını tahmin eder etmez, tedavisine başlanmalı ve mümkünse, ısıran hayvan bulunup, durum teşhis edilmelidir. Isırık yeri cerrahî girişimle temizlenir ve hiperim-mun kuduz serumu zerk edilir. Ölü kuduz virüsüyle de aktif bağışıklık başlatılır. Aşılama yöntemleri değişkendir, fakat genel ilke, hastada, kuluçka devresi sona ermeden, bağışıklık oluşturmaktır. Vaktinde aşı yapılmayan vakalarda kuduz virüsü öldürücüdür.
Henüz yorum yapılmamış.