Kuru Sebzeler (Baklagiller)
Baklagillerin temel özelliği, hayvan etleri kadar ve hatta biraz daha fazla protein kapsamasıdır. Ayrıca baklagiller nişantadan da zegin olduklarından, etlerden fazla kalori verirler. (Etler yağlılık derecelerine göre, 100 gramları ortalama 150 ile 250 kalori verirlerken, baklagillerin 100 gramları, ortalama 300 ile 400 kalori verirler.) Her ne kadar, hayvan etleri daima birinci sınıf proteinler, baklagiller ise ikinci sınıf proteinler sayılırsa da et pahalı olduğundan veya çeşitli nedenlerle temin edilmediği yörelerde, protein ihtiyacı baklagillerden sağlanır. Baklagillerde genel olarak, soya hariç, yağ azdır ve fakat değişik oranlarda mineraller ve vitaminler vardır.
Baklagiller arasında barbunya fasulyesini, soya fasulyesini, mercimeği, nohutu, kuru baklayı sayabiliriz, özellikle soya fasulyesi, ucuz ve en yüksek bitkisel protein elde edilebilen bir üründür. Keza, kuru fasulye, maddi olanakları yeterli et almaya imkân vermeyenler için bulunmaz bir nimettir Türkiye’de. Bugün halkımızın büyük bir bölümünün protein kaynağını kuru fasulye sağlar. «Kendini fasulye gibi nimetten sayma,» sözü buradan kaynaklanmıştır. Bazı yörelerde, fasulyeye fakirin etidir, derler.
Fasulyenin yanı sıra özellikle kış aylarında en çok sevilen ve yenilen yemeklerden biri de mercimektir. Bilhassa çorbası. Mercimekte A, B-2 ve E vitaminlerinin yanı sıra C vitamini de bulunur. Mercimeğin yararlarını şöyle sayabiliriz: Sinirleri kuvvetlendirir, gebelerde çocuğun kanlı ve canlı doğmasını sağlar. Vücuttaki kanıçoğaltır ve nihayet bağırsakların düzenli çalışmalarını sağlar ve yumuşaklık verir. Mercimek, protein ile karbonhidrattan zengindir.
Zayıflama açısından, bunlar da taze sebzeler gibi az yağlı veya az et veya et suyu ile pişirilmelidirler. Baklagiller nişanstada da zengin oldukları için bunlarla ayrıca ekmek ve unlu gıdalar yememelidir zayıflamak isteyenler. Zira bunlarla bolca ekmek yemek ancak, insanı şişmanlatır.
Henüz yorum yapılmamış.