Kuru Sebzeler (Baklagiller)

Baklagillerin temel özelliği, hayvan etleri kadar ve hatta biraz daha fazla protein kapsamasıdır. Ayrıca bak­lagiller nişantadan da zegin olduklarından, etlerden fazla kalori verirler. (Etler yağlılık derecelerine göre, 100 gramları ortalama 150 ile 250 kalori verirlerken, bak­lagillerin 100 gramları, ortalama 300 ile 400 kalori ve­rirler.) Her ne kadar, hayvan etleri daima birinci sınıf pro­teinler, baklagiller ise ikinci sınıf proteinler sayılırsa da et pahalı olduğundan veya çeşitli nedenlerle temin edil­mediği yörelerde, protein ihtiyacı baklagillerden sağla­nır. Baklagillerde genel olarak, soya hariç, yağ azdır ve fakat değişik oranlarda mineraller ve vitaminler vardır.
Baklagiller arasında barbunya fasulyesini, soya fa­sulyesini, mercimeği, nohutu, kuru baklayı sayabiliriz, özellikle soya fasulyesi, ucuz ve en yüksek bitkisel pro­tein elde edilebilen bir üründür. Keza, kuru fasulye, maddi olanakları yeterli et almaya imkân vermeyenler için bulunmaz bir nimettir Türkiye’de. Bugün halkımı­zın büyük bir bölümünün protein kaynağını kuru fasul­ye sağlar. «Kendini fasulye gibi nimetten sayma,» sözü buradan kaynaklanmıştır. Bazı yörelerde, fasulyeye fa­kirin etidir, derler.
Fasulyenin yanı sıra özellikle kış aylarında en çok sevilen ve yenilen yemeklerden biri de mercimektir. Bilhassa çorbası. Mercimekte A, B-2 ve E vitaminlerinin yanı sıra C vitamini de bulunur. Mercimeğin yararları­nı şöyle sayabiliriz: Sinirleri kuvvetlendirir, gebelerde çocuğun kanlı ve canlı doğmasını sağlar. Vücuttaki kanıçoğaltır ve nihayet bağırsakların düzenli çalışmalarını sağlar ve yumuşaklık verir. Mercimek, protein ile kar­bonhidrattan zengindir.
Zayıflama açısından, bunlar da taze sebzeler gibi az yağlı veya az et veya et suyu ile pişirilmelidirler. Bak­lagiller nişanstada da zengin oldukları için bunlarla ay­rıca ekmek ve unlu gıdalar yememelidir zayıflamak is­teyenler. Zira bunlarla bolca ekmek yemek ancak, insanı şişmanlatır.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git