KUŞ GRİBİ
Kuş gribi, son yılların en endişe verici sağlık problemlerinden biri. Ülkemizde de büyük panik yaratan bu hastalık, çok kısa bir sürede yayılıp ölümlere sebep olabiliyor. Bugüne kadar görülen yakalardaki ölüm oranının yüzde 52 olması tehlikenin büyüklüğünü göstermekte G rip, solunum yollarının çok bulaşıcı bir hastalığıdır. 3 tip grip virüsü vardır: A, B ve C. Özellikle A ve B ile alt tipleri her yıl değişik bölgelerde salgınlara neden olmaktadır. A ve B tipleri ile olan enfeksiyonlar en ağırlandır.
Kuş gribi, virüs tiplerinden Tip A’nın yol açtığı, kuşlarda görülen bir bulaşıcı hastalıktır. İlk kez, 100 yılı aşkın bir süre önce İtalya’da tanımlanan hastalık, tüm dünyada görülmektedir. Hastalığın belirtileri ani başlayan baş ağrısı, kuru öksürük, boğazda yanma hissi, üşüme, titreme, yüksek ateş, halsizlik, kas ve eklem ağnlandır.
Bazı türler diğerlerine göre daha dirençli olmakla birlikte, tüm kuş türleri kuş gribi enfeksiyonuna karşı hassastırlar. Yüksek derecede patojen kuş gribi ani başlangıç, ciddi hastalık, hızla ölüm ve %100’lere yaklaşan bir ölüm oranı ile karakterizedir. 2003, 2004, 2005 ve 2006 yıllannda Vietnam, Kamboçya, Endonezya, Malezya, Tayland ve Türkiye’de toplam 142 kişi hastalanmış ve bu kişilerin 72’si (%52) ölmüştür.
Göçmen su kuşlan -özellikle yaban ördekleri- kuş gribinin doğal rezervuandır ve bu kuşlar aynı zamanda enfeksiyona karşı da en dirençli olan türlerdir. Evcil kümes hayvanlan -tavuklar ve hindiler-ölümcül salgınlara karşı özellikle hassas olan türlerdir.
Henüz yorum yapılmamış.