MEMELER
MEMELER. Meme bezleri, yavrusunu emziren ve “memeli hayvanlar” diye adlandırılan bir grup üstün yapılı yaratıklarda bulunan organlardır. Erişkin bir kadında, genellikle iki meme vardır. Yapısı: Her meme, 12-20 tane, süt salgılayan hücrelerle döşenmiş dallanan tüplerden oluşan sistemleri bulunan, bölümlere ayrılmıştır. Her bir bölümün tüpleri birleşik, tek bir kanala salgılarını akıtır ve bu kanal meme ucuna açılır. Bundan ötürü, meme ucunda 12-20 ufak delik vardır. Bu tüplerin arasını, kas lifleri, bağdokusu ve yağ doldurur.
Meme ucu: Genellikle, meme merkezine yakın, memenin dörtte bir bölümünün alt dış tarafındadır ve areola adını alan koyu renk bir deri bölgesiyle çevrilidir. Açık renk derili gebe kadınlarda, areola-nm rengi, pembeden kahverengiye dönüşür.
Görevi: Memenin büyüklüğü, görevinin ölçüsü değildir. Aslında, ufak memelerin daha fazla süt salgıladığı bilinir. Memelerin büyüklüğü ve çalışması beyin tabanında bulunan hipofiz bezi hormonlarının kontrolundadır. Doğumun üçüncü günü, süt salgısı başlar. Bundan önceki günlerde, memelerin salgıladığı az miktardaki açık renk sıvıya colostrum (kolostrum) adı verilir. İnsan sütünün salgılanmasının asıl mekanizması bilinmemekle beraber, yumurtalıkların, hipofiz bezi, böbreküstü ve tiroid bezlerinin normal çalışması gerekmektedir ve bebeğin süt emmesi, süt salgılanmasında en kuvvetli uyarıcı olduğundan, bebek süt emdikçe, salgı devam eder. Batı’da, emzirme süresi birkaç ay olduğu halde, Asya ve Afrika’nın bazı bölgelerinde bu sürenin üç yılı bulduğu bilinmektedir. Emziren bir kadında, seyrek de olsa, yeni bir gebelik oluşabilir. İnsan memesi, günde ortalama bir litreye yakın süt salgılar, bkz. Emzirme.
Anormallikler: Koltuk altından, karın alt bölgesine kadar uzanan bir çapraz çizgi (süt çizgisi) üzerinde, ikincil memeler oluşabilir. Bunların görünümü bozması halinde, çıkartılmaları uygundur. Belirli bazı durumlarda, erkeklerde memelerin şişmesi olağandır. Buluğ çağında, kandaki hormonlara karşı memelerde aşırı duyarlık belirebilir ve genellikle çok az ve tek taraflı olan meme şişmesi zamanla azalır. Östrojen hormonuyla uğraşan ya da prostat büyümesi gibi durumların tedavisi için östrojen verilen erkeklerde de memelerin şiştiği görülür. Erkeklerde (yaşlı ya da genç) erbezi yetmezliği sonucu memelerin şişmesine çok seyrek rastlanır.
Henüz yorum yapılmamış.