MESLEK HASTALIKLARI
MESLEK HASTALIKLARI. Belirli bir hastalık tehlikesini kapsamayan meslek dalları pek azdır. Buna rağmen, son yıllara kadar, “meslek hastalığı” deyimi, endüstride çalışan el işçilerine ilişkin sayılmıştır. Paracelsus, 1567’de yayınladığı “Maden İşçisi Hastalığı ve Diğer ‘Madenci Hastalıkları” adlı kitabında; el işçilerini göz önünde tutmuştur. Endüstri tıbbının ilk uzmanı, İtalyalı Ber-nardino Ramazzini (1633-1714) idi. Bu doktor, “Tüccarların Hastalıkları” adlı bir kitap yazmıştı. Günümüzde, Endüstri Devrimi’nden iki yüzyıl sonra, doktorun bu tıp dalındaki görüşleri çok değişmiştir. Bir işkolu şefinin duodenunv ülseri ya da koronor trombozu, Caisson hastalığıyla eşdeğer anlamda bir meslek hastalığıdır. Caisson hastalığının ancak belirli bir iş dalında görüldüğü, duode-num ülserine ise herkeste rastlanabileceği her ne kadar iddia edilirse de, modern endüstri tıbbının görüşü böyle değildir. Gerçekten “tüccar hastalığının daha iyi anlaşılması, bu hastalığın azalmasında rol oynamıştır.
Burada, bazı çok belirli meslek hastalıkları ele alınacaktır. Bu sıraya, tehlikesiz meslek olan tarımdan başlanabilir: Tarım işçilerinde, güneşin aşın etkisinde kalmaktan, deri epitelyomu ya da kanseri, tahılla uğraşmaktan (aktinomi-koz (bkz.), at ve büyükbaş hayvanla ilgilenmekten, şarbon, yine büyükbaşlardan verem, çamurlu çukurlarda çalışmaktan, spiroket sarılığı, fiziksel gerilimden ötürü de, sayısız ağrı ve sancı çeşitleri görülebilir. Ev hayvanı üreticilerinde ornitoz, telgrafçılarda kramplar, kozmetiklerle uğraşanlarda dermatit, ev işi görenlerde “ev temizleyicisi dizi”, din ve siyaset adamlarında larenjit, doktorlarda da, uzun süreli zihinsel yorgunluktan ötürü, “anğina pectoris” sık görülen hastalıklardır. Daha belirli endüstri hastalıkları ise şunlardır: Dalgıçlarda vurgun hastalığı, cam üfürücülerinde katarakt, maden ve kanalizasyon işçilerinde spiroket sanlığı olur (Bu son grupta, ayrıca, bir kancalı solucan hastalığı olan ankilostomiasis de görülebilir). Endüstride kullanılan ve işçilere zararlı olabilen zehirler ise şunlardır: Arsenik, an-timon^ cıva, kurşun, nikel, fosfor, karbon disülfid, karbon tetraklorür (elbise temizleyici ve boyacılarında), katran türevleri ve çeşitli ensektisid ve pestisid- ler (böcek ve fare zehirleri). Diğer çok önemli meslek hastalıkları, silikoz, as-bestos, bissinoz, dermatit, krom yaraları, tahriş edici kimyasal maddelerin neden olduğu kanser, tıpta ve atom araştırmalarında, radyoaktif maddelere aşırı maruz kalmanın sonuçlarıdır.
Büyük endüstri dallarının, kendilerine ilişkin tıbbî ve sosyal yardım servisleri vardır. Bunların görevleri, tehlikeyi önleyici, işçi ve endüstri ürünlerini kullananları koruyucu (örneğin, yiyecek maddeleri fabrikalarında) nitelikte olduğu gibi, moral yükseltmeye yönelen endüs-tria psikolojisi uygulamasını da kapsamaktadır. Gerçekten, bir fabrikanın sağlık servisinin başındaki doktorun görevi, sadece işçiyi tehlikeden korumak değil, ayrıca, işçinin organik ve psikolojik sağlığını gözeterek, fabrika işverenlerine ve fabrika ürünlerini alıcısına da yardım etmektir.
Henüz yorum yapılmamış.