RAHİM
RAHİM (Uterus). Armut biçimli, içi boş bir organdır. 7 cm. uzunluğunda, 5 cm. genişliğinde, yaklaşık olarak da 2.5 cm. kalmlığındadır. Rahim cismi, serviks (cer-vix) ya da boynu ve fundus’u (tepesi) ayırt edilebilir. Cismin üst tarafında, her iki köşede, iki fallop borusu (tuba) rahimden yumurtalıklara doğru uzanır. Fallop borularının rahime açıldıkları yerin üstünde kalan rahim bölgesi, fundustur.
Alt uçta, serviks, vagina’mn ön duvarının üst bölümüne uzanır. Serviks’in açıklığı os uteri (rahim ağzı) adını alır. Rahim cisminin dış yüzünü periton kaplar ve her iki yanda, rahim’in geniş bağları, pelvis duvarına uzanır. Genellikle, rahim, fundusu öne doğru ve cismi de serviks’ten öne doğru eğilmiş vaziyette durur. Rahim’in yeri değişebilir ve arkaya dönük (retroversiyon) ya da aşırı öne eğik (antefleksiyon) durumu; doğurmamış kadınlarda önemli değildir.
Rahim’in önemsenen yer değişiklikleri, rahim desteklerini ve pelvis tabanının zayıflamasıyla ilgili olanlarıdır. Bu tür değişikliklere, doğum sonrası rastlanabilir. Rahim, vagina içine inebilir (vagina kubbesinin prolapsus’u) ya da rahimle birlikte, vagina ön duvarı da aşağı kayabilir (sistosel). Bu durumlar, bir destekleyici halka ya da ameliyat yardımıyla düzeltilir. Rahim’in hastalıkları arasında miyomlar (bkz.) ve kanser sayılabilir.
Rahim kanserine, cisim ya da serviks’te rastlanabilir. Serviks kanseri, cisimdekin-den 3-4 kere fazla görülür. Hafif kanlı bir akıntı, rahim kanserinin erken belirtilerinden olduğundan, âdet kanaması çok fazla olan, ya da düzensiz kanamalardan şikâyet eden veya menopoz döneminde kanamaları olan bir kadın, hemen doktora başvurmalıdır. Erken teşhis edilen vakalar, ışın, radyum ya da ameliyat yardımıyla, iyileşebilir. Bu belirtiler muhakkak kanser işareti değildir. Serviks, doğumda parçalanabilir ve rahim cismi, düşük yaptırmak istendiğinde, yırtılabilir.
Henüz yorum yapılmamış.