SAĞIRLIK
SAĞIRLIK. İşitmemek demektir. işitme mekanizması: Kulak, üç bölgeye ayrılır ve sağırlık ya bu bölgelerden herhangi birinin yıkımı veya hastalığına, ya da kulaktan beyine uyarıları taşıyan işitme siniri bozukluğuna bağlı olabilir. Kulağın anatomisi, daha ayrıntılı olarak, “Kulak” başlığı altında anlatılmaktadır, fakat temel noktalar burada tekrar ele alınacaktır.
Dış kulak: Kulak kepçesiyle, dış işitme yolundan (dış kulaktan kulak zarına kadar olan yol) oluşur.
Orta kulak: Kulak zarı, zarın hareketlerine duyarlı olan ve bunları iç kulağa ileten ufak kulak kemikleri, kemikleri içinde bulunduran boşluk ve bu boşlukla, şakak kemiğinin mastoid bölümünde bulunan hava boşlukları arasındaki bağlantıdan oluşur. Orta kulakla, boğaz arasındaki bağlantıyı, östaki borusu sağlar. İç kulak: Şakak kemiğinin şakak kemiği piramit parçasında bulunan kanallar sistemi olan, kemik labirent ve bunun içinde bulunan zar labirenttir. Labirent sistemlerinin iki fonksiyonu vardır: Denge ve işitme organlarını içinde bulundurur. Kulak zarmdaki uyanlar, orta kulak kemikçikleri aracılığıyla, işitme organına iletilir. Kulak kemikçikleri, iç kulağın “oval pencere” zarını oynatır. Malleus (çekiç) kemiğine bağlı kulak zarıyla, stapes (üzengi) kemiğine bağlı olan oval pencere zarı arasında, hareket gücünde 20:1 artma ve uyumda 20:1 azalma olur. İç kulakta, ses dalgaları, işitme sinirinde, uyarılara dönüşür. İşitme bozuklukları: a) Dış kulak: Dış kulak yolunun, yabancı cisim (çocuklar ya da akıl hastalarında görülür), ya da kulak kiriyle tıkanması; b) Orta kulak: Orta kulak enfeksiyonu, zarın, kemikçiklerin ya da bunlar arasındaki eklemlerin bozukluğuna yol açıp, bunların yeterli titresememesine ve kemikçiklerin iç kulağa, ses dalgalarını iletememesine neden olur. Aynı durum, otoskleroz (iç kulakta, anormal kemik dokusu oluşumu) sonucu, üzengi kemiğinin, sıkıca oval pencereye kaynaması sonunda da görülür. Kronik iltihap ve cerahatlanma, kemikçiklerin konumunun bozulmasına ve kulak zarının zedelenmesine neden olabilir. Orta kulak boşluğunu, boğazla ve böylece atmosferlerle birleştiren östaki borusunun fonksiyonu, dış ve iç basınçları eşitlemek ve kulak içi basıncını dıştaki atmosferin basıncıyla aynı kılmaktır. Basınç farkı, sağırlığa ve ileri durumlarda, ağrıya yol açar. Hava yolcuları, uçak inerken bunu hissedebilirler. Bunu önlemek için, yutma hareketlerini yapmak uygundur; çünkü, östaki borusunun alt bölümü bir kapak gibi çalışarak, iç kulak havasını dışarı gönderir, fakat, dıştan havanın içeri girmesini önler. Yutma ve esneme hareketleriyle, borunun bu ucu açılabilir. Basınçlar-arası fark, kulağa rastlayan darbe, çok yakında olan şiddetli patlama gibi nedenler çok fazlaysa, zar yırtılabilir, fakat bu bir sağırlık nedeni değildir. Nezle gibi, burun-boğaz enfeksiyonları, mukozaları şişirdiğinden, östaki tüpü normal çalışamaz ve geçici sağırlık oluşur. c) İç kulak: İç kulak bozuklukları, “ileti sağırlığı” yerine, “sinir sağırlığı”na yol açar.
Tedavi: Sağırlık türünü tanımak için, çok dikkatli muayene gereklidir. Tedavi, nedene göredir. Doktor, diapozonlarla, odiometri (kulak duyarlığını ölçer ve sinir sağırlığıyla, ileti sağırlığı arasındaki farkı ortaya koyar) yardımıyla, teşhis koyarak sağırlık türünü tanımlamaya çalışır.
bu arada bir haftalık tedavi sonucu işitme testinde çok az bir iyileşme olmuş ve mr da bir şey görünmüyor diyor dr bana bu konuda iyi bir bilgi verirseniz çok sevinirim
Ben bir kurumda hizmetli olarak çalışıyorum.
Kalorifer kazanını yakarken bir patlama sonucu kalorofer’in kapağı yerinden ayrıldı ve büyük bir sesli patlama oldu.
San ki beynim şişirilen bir balşon misali patlayacak gibi oldu ve kulaklarımda çok yüksek çınlamalar ile doktora gittim ama şu an birşeyler duymuyorum bana bu konuda detaylı bir bilgi verirmisiniz lütfen şimdiden teşekkür ederim
iyi günler sol kulağım duymuyor sinir hüçreleri ölmüş dedi doktor yapılacak brşey yapılamayacayını söyledi br yardım edin teşekürler.