Sağlıklı Zayıflama

Sağlıklı Zayıflamanın Püf Noktaları:
Kilo kaybındaki esas hedef sağlığın kazanılması olmalıdır.Kilo kaybederken iç organlarımıza zarar vermememiz gerekir.Öncelikle kişi neden kilo alıyor bunun nedeni bulunmalıdır. Toplumda herkes şişmanlığın nedenini fazla yemek yemek olarak bilir.Asıl soru kişinin neden fazla yemek yediğidir. Kişinin fazla yemek yemesine neden olan ve metabolizmasını yavaşlatan birçok hastalık vardır.Bunların başlıcaları insülin direnci,tiroit bezlerinin az çalışması, böbrek üstü bezlerinin fazla çalışması,vücutta kansızlık ve vitamin eksiklikleri kişide şişmanlamaya neden olabilir. Zayıflamak isteyen kişi öncelikle yapması gereken şey metabolizması doğru çalışıyor mu çalışmıyor mu doktora başvurarak öğrenmelidir.Bununla beraber hastalıklar belirlendikten ve tedavisi başladıktan sonra kişiye özel,hayata boyunca sürdürebileceği beslenme eğitimi verilmelidir.Diyetteyim yada diyette değilim diye ikiye ayırmamak gerekir.

Sabah Kahvaltısında Neler Yenilebilir:
Zayıflamak isteyen bir kişinin beslenmesinde dikkat etmesi gereken en önemli kural şudur:Acıktığı zaman yemek yemesi gerekir.Saatle yemek yemek, vücut acıkmadan sürekli yemek düşünme doğru değildir.3 ana öğüne dikkat etmek gerekir.Sabah,öğlen ve akşam şeklinde.Sabah uyandığında kişi kendini çok aç hissediyorsa ekmek,peynir,yumurta,biber,salatalık,domatesten oluşan güzel bir kahvaltıyla güne başlayabilir.Kendini çok aç hissetmiyorsa bir bardak süt, bir küçük muz,iki tane ceviz güzel bir kahvaltı şeklidir.Bazen orta derecede açlık çekiyorsa kişinin canı peynir, zeytin yemek istemiyorsa bir bardak süt, iki kaşık yulaf ezmesi ve meyve yiyerek güne başlayabilir.
Öğle Yemeğinde Neler Yenilebilir:
Zayıflamak isteyen kişinin öğlen yemeğinde özellikle dikkat etmesi gereken vücudundan gelen açlık sinyaline göre cevap vermesidir. Kendini çok aç hissediyorsa ekmek,pilav, makarna, çorba türü yiyeceklerden birini seçebilir. Yani ya ekmek, ya pilav, ya makarna yiyecek. Bunların hepsi tahıl grubunda yer alır. Bu gruptan herhangi birini tercih edebilir.Beraberinde et türü yiyecek de tercih edebilir.Et olarak dana eti,pirzola, biftek,tavuk eti veya balık eti yiyebilir. Yine bu gruptan da sadece birini tercih etmelidir.Pilav, makarna,çorba,ekmek ve beraberinde pirzola,bonfile, tavuk veya balıktan herhangi birini tercih edebilir.Yanında yeşil bir salata ve bir bardak ayran içerek yemesi doğrudur.Zayıflamak demek aç kalmak demek değildir. Bu çok dikkat edilmesi gereken bir husustur. Yemek yerken de vücuda doğru yiyecekleri göndermek çok önemlidir.Yani çok yağlı olmayan, kızartma olmayan, çok soslu olmayan ızgara, fırınlama veya haşlama türü yiyeceklerin tercih edilmesi daha doğrudur.

Akşam Yemeğinde Neler Yenilebilir:
Akşam yemeği de en çok dikkat edilmesi gereken öğünlerden biridir.İnsanların kafasında soru işareti var. Akşam yemeğini saat 6’dan sonra 7’den sonra yememem gerek doğru değildir. Gece yatmadan 3 saat önce yemek doğrudur.Yani son besini aldıktan yaklaşık 3 saat sonra yatağa gitmek gereklidir. O nedenle gece 12’de uyuyan biri 8’de yemek yiyebilir.Bu kişiye kilo aldırmaz. Akşam yemeğinde özellikle çok ağır olmayan kızartma veya soslu yiyecekler yerine, daha çok haşlama,fırında pişirme,buharda pişirme yöntemlerinin uygulandığı yemekler tercih edilmelidir. Akşam yemeklerinde sebze tercih etmek ve yanında tahıl grubundan yiyecek koymak gerekir ki daha uzun süre tokluk sağlasın.Tahıl grubunda olan yiyecekler pilav,ekmek,makarna ,çorba,patates,mısır vb. Porsiyon büyüklüğüne dikkat etmek gerekir. Pilav yiyorsanız iki-üç kaşık pilav,dört -beş yemek kaşığı zeytin yağlı sebze yemeği,bir kase yoğurt,ve salata zayıflamak isteyenler için ideal bir menüdür aynı zamanda dengeli bir diyettir.
Ara Öğünde Neler Yenilebilir:
Ara öğünlere çok dikkat edilmesi gerekir. İnsanın vücudu acıktığı zaman yemek yemesi gerekir.Saatle yemek yemek doğru değildir.Mesela sabah 8’de kahvaltı yapan biri öğlen 12’ye kadar acıkmıyorsa bu saatler arasında ara öğün yemesine gerek yoktur. Eğer acıkıyorsa bu saatler arasında bir bardak süt içmesi,yada sütlü bir kahve içmesi doğru bir seçimdir.Buradaki en önemli şey acıktığın zaman vücuda cevap vermektir.Öğlenle akşam arasındaki ara öğün çok uzundur.Saat 12’de öğlen yemeği yiyen biri çalışıyorsa akşam 7’de veya 8’de yemelidir.Burada yaklaşık 8-9 saat açlık süresi vardır.Eğer insanlar vücuttan gelen sinyalleri duymazdan gelir ve cevap vermezse hem çalışma performansları düşer hem de bir sonraki öğünde daha çok yedikleri için daha çok kilo alırlar.Mutlaka öğlen ve akşam öğünleri arasına bir ara öğün koyulmalıdır.Bu ara öğünde tahıl grubundan yiyecek seçilmelidir. Tahıllar karbonhidratlardır. Diyet bisküvi,ekmek,simit,grisini olarak tercih edilebilir. Yarım paket diyet bisküvi,bir iki tane grisini,bir çeyrek yada yarım simit tahıl alınabilir.Yanına bir dilim peynir olabilir.Bir büyük armut,yada elma veya portakal,mandalina metabolizmayı canlandırır ve kişiyi tok tutabilir.Bu şekilde ara öğün kişinin metabolizmasını da rahatlatır.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git