SAMAN NEZLESİ
SAMAN NEZLESİ. Göz, burun ve solunum yollan mukozasının tahrişiyle belirlenen bir allerjik hastalıktır. Nedeni, çeşitli ot ve bitkilerin tozlan olduğundan, her yıl belirli zamanda görülen, mevsimsel bir hastalıktır.
Nedeni: Başka yerlerde de anlatıldığı gibi (bkz. Allerji), vücuda, değiş-meksizin giren tüm yabancı proteinler, antijen olarak rol oynar, yani, vücudun kendilerine karşı antikor yapmasına yol açar. Allerjik kişilerde, vücut hücrelerinde bir reaksiyon belirip, histamin dahil, çeşitli zehirli maddeler oluşur. Saman nezlesi, özellikle gözler ve burnu etkileyen bir allerjik hastalıktır. Aynı şekilde, astım bronşları, bazı allerjik derma-titler de deriyi etkiler. Antijenin ot pol-leni (tohum tozu) olduğu hallerde, sa- man nezlesi yazın görülür. Allerjiye meyil, kalıtsaldır, fakat hastalığın özel şekli, kalıtsal değildir. Bundan ötürü, aynı ailede, bir kişide saman nezlesine, diğerinde astıma ya da arasıra görülen deri döküntülerine rastlanması normaldir. Bu gibi kişiler, çoğunlukla erkektir ve aşırı duyarlı, gergin kimselerdir. Bazı vakalarda, burunda yapısal bozukluklar olduğu söylenmekteyse de, aynı bozukluklara, saman nezlesi olmayan vakalarda da rastlanır.
Doğal olarak, yağmurlu günlerden sonra, ya da deniz kenarında hastalık düzelir.
Tedavi: Çiçek tozlarından hazırlanan bir aşıyla, her yıl, kış aylarında başlayan bir kür uygulanabilir, ya da tüm allerji mevsimi boyunca, anti-allerjik ilaçlar kullanılır. Pollenden kaçmak için çevre değiştirmek hem herkesin harcı değildir, hem de her zaman gerekmez. Burnu ameliyat ettirmek doğru değildir. Çeşitli ilaçların değişik insanlardaki etkisi de değişken olduğundan, etkilemeyen ya da istenmeyen yan etkileri olan ilacı bir diğeriyle değiştirmek mümkündür.
Henüz yorum yapılmamış.