ŞARBON
ŞARBON (Antraks)
Hayvanlardan insana geçen, mikroplu bir hastalıktır. Çiftçiler, veterinerler, kasaplarda özellikle görülebilir. Halk arasında eski adı, şiri-pençe’dir. Hastalık nedeni, Bacillus anthracis adı verilen bir basil olup, en çok Avustralya, Rusya ve Güney Amerika’da rastlanır.
Belirtileri: Dış ve iç olmak üzere, iki tip şarbon vardır. Dış şekli derideki çatlak ve yaralardan, hayvanın çok eskimiş postundan dahi geçebilir. Enfekte bölgede bir çıban belirir. Bu bölge, genellikle, yüz, boyun veya kolda olur. Mikroplu bölge, ortasında ufak, cerahatli bir noktanın belirip patlamasına kadar yayılır. Bu patlayan yerde, yaklaşık olarak 1 cm. çapında, siyah bir kabuk oluşur. İç şeklinde ise, hastalık, genellikle mikroplu yünden, basilin sporlarının solunulmasıyla, veya mikroplu etin yenmesiyle, akut zatüre veya gastro-en-terit şeklinde belirir.
Teşhis: Hastanın mesleği, önemli bir ipucu verir. Dış tipte, yarada basilin bulunması tam teşhisi saptar. İç tipte ise teşhis çok güç, hatta bazen olanaksızdır.
Tedavi: Şarbon basili, antibiyotiklere duyarlıdır. En etkin ilacı, benzylpenicillin’diı. Korunma, mikroplu oldukları düşünülen bütün hayvan post ve gövdelerinin yok edilmesi, enfekte bölgenin dezenfeksiyonu ve o bölgede otlanmanın önlenmesiyle mümkündür. Fabrikalarda havalandırmanın sağlanması, solunum ve sindirim sistemi şarbonlarının yayılma sini önler. Ayrıca, işçiler, koruyucu elbise giymelidir. Günümüzde, şarbona karşı güvenle aşılanmak mümkündür.
Henüz yorum yapılmamış.