SARI HUMMA

SARI HUMMA. Orta Afrika’da ve Gü­ney Amerika’nın bazı bölgelerinde görü­len, akut, genellikle öldürücü bir hasta­lıktır.
Nedeni: Aedes aegypti adlı sivrisine­ğin taşıdığı bir virüs enfeksiyonudur. Belirtileri: Kuluçka devri, bir haf­tadan kısadır. Ateş, nabız yavaşlaması, kusma ve idrarda albümin çıkması beli­rir, Bundan sonra, hastada, kanamalar ve sanlık görülür. Bu hastalıkta, ölüm oranı % 25’tir.
Tedavi: Özel bir tedavisi yoktur. Korunma: Bir kere geçirilen hasta­lık, yaşam boyu bağışıklık bırakır. Zayıf­latılmış virüs aşısıyla sağlanan aktif ba­ğışıklık birkaç yıl hastalıktan korur. Her altı yılda bir, aşının tekrarı gerekir. Her ne kadar, Aedes aegypti’nin evlerde rast­lanan sivrisineklerden olduğu kabul edi­lirse de, bu sinek, virüsü, konağı olan maymunlardan alıp, insanlara taşıyabi­lir. Güney Amerika’da nemli mevsimde, maymunlar, Haemagogus spegazzini adlı sivrisinek tarafından enfekte olur ve ku­ru mevsimde, bu enfeksiyonu, Sabethes chloropterus adlı sivrisinek dağıtmaya devam eder. Bundan ötürü, sivrisinekler­le savaş ve hastalıklı bölgeye gitmeden 10 gün önce aşılanmak gereklidir. Aksi halde, hastalığın, enfekte olmamış A. aegypti sivrisineklerinin bulunduğu ülke­lere yayılması tehlikesi belirir.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git