SARILIK
Deri ve dokuların, içlerinde bilirubin adlı boya maddesi birikmesi sonucu, sararmasıdır. Bilirubin, ölmüş eritrositlerin hemoglobininin bir yıkım ürünüdür. Hemoglobin, retikülo -endotel sistem tarafından, demir ve bilirubine ayrılır, bilirubin, karaciğer tarafından, safra içinde barsağa atılır.
Nedenleri: Klasik sınıflamaya göre, sarılığın başlıca üç nedeni vardır: Hemolitik, obstrüktif, hepatik.
1. Hemolitik sarılık: Yeni doğanın sanlığında (bkz. Konjenital Sarılık) olduğu gibi, dolaşımda, çok sayıda alyuvar yıkılırsa, karaciğere normalin çok fazla üstünde bilirubin gelecek ve karaciğerin kapasitesi bunun hepsini barsağa atmaya yetmeyecektir. Fazla bilirubin plasmada dolaşıma katılacak ve deri ile dokular sarıya boyanacaktır. Bu tip sarılıkta, dışkı koyu renktedir ve idrar rengi normaldir (duran idrarın rengi koyulaşabilir).
2. Obstrüktif sarılık (Tıkanıklık sarılığı): Safra yolları (karaciğer dışı safra yolları ve ductus cysticus altında kalan safra yolu) tıkanacak olursa, safra, barsağa akamayacak ve kan dolaşımına yeniden karışacaktır. Çok sık görülen bir tıkanıklık nedeni, safra kesesi taşlarıdır. Safra, barsağa gidemediğinden, dışkının rengi kil rengine yakın bir açıklıktadır ve bilirubin, hemolitik sarılıkta, dolaşımda bulunan bilirubinden farklı olarak, proteine bağlı olmadığından, böbreklerce atılmakta ve böylelikle idrarın rengi koyulaşmaktadır.
3. Hepatik sarılık: Bu grupta, sanlık, karaciğer hücrelerinin hastalanması sonucu ya da karaciğer hastalığı sırasında, karaciğer hücrelerinin şişmesiyle, karaciğer içi ufak safra kanallarının tıkanması sonucu oluşur. Sarıhumma ve fosfor, kloroform, karbon tetraklorür vb. zehirlenmelerinde, karaciğer hücresi yıkıma uğrar ve bu hücrelerdeki bilirubin serbest kalıp, kan dolaşımına katılır. Hastalık ilerledikçe, hasta karaciğer bilirubini atamadığından, sarılık artar. Virüs hepatiti gibi diğer enfeksiyöz hastalıklarda, önce karaciğer hücrelerinin yıkımı sarılığa yol açar, sonra da şişen karaciğer hücreleri, karaciğer içi ufak safra kanallarını tıkarlar. Bundan ötürü, hastalığın başlangıcında, dışkı normal renkte ve idrar koyudur. Hastalık ilerledikçe, dışkının rengi açılır ve idrar daha da koyulaşır.
Tedavisi: Nedenin tedavisidir. Tıkanma sarılıklarında, tıkayan taşların, ameliyatla alınması gerekebilir. Hepatit ve sarı hummanın özel tedavisi yoktur, besinlere dikkat etmek gibi genel önlemler alınır. Sarılık uzarsa, diyette özellikle protein bulunmasına dikkat edilir ve A, D vitaminleri, kalsiyum glükonat verilir. Tıkanma sarılıklarında şiddetli kaşıntı olabilir. Bu durumda, yerel olarak, kalamin losyonuyla % 1 fenol kullanılır. Sedatifler —karaciğer bozukluklarında çok dikkatle kullanılmalıdır— ve antihistaminler bu durumda etkisizdir.
size sorum olacak cevaplandırırsanız çok mutlu olurum.
iğneli epilasyonda yaptırıken, yanlışlıkla başka birinin ğinesi kullanıldı.VE farkettiğimde bu beni çok rahatsız etti.Her hangi bir hastalık bulaşır mı acaba? benim hepatit aşılarım yok çok önceden yaptırmış olduğum tahlillerde negfatif çıkmıştı.
teşekkür edrim.