SERVİKAL (OMUR ARASI) İNTER-VERTEBRAL DİSK HASTALIĞI
SERVİKAL (OMUR ARASI) İNTER-VERTEBRAL DİSK HASTALIĞI.
Omur cisimlerini birbirinden ayıran, esnek ve lifsel bağdokusundan oluşan disklerde, bazen dejeneratif hastalıklar görülür. Diskin esnek merkezini kaplayan lifsel doku halkası bazen zayıflar ve disk merkezi dışarı fırlayıp, omuriliğe, ya da sinir köklerinin omurlar arasından çıktıkları bölgelerine basınç yapar. Bu durumun en sık görüldüğü omurga bölgeleri, belin alt bölümüyle boyundur.
Belirtileri: Ensede ani sancı, ense sertliği, kollara uzanan ağrı, bacaklarda halsizlik, hatta bazen felç, idrar yapma güçlüğü ya da idrar tutukluğu, veya idsinirlerin basınç altında kalmasıyla ilgili belirtiler ortaya çıkar ve diskin kaydığı düzeyin altında, omuriliğin basınç altında kaldığını gösteren işaretler belirir.
Teşhis: Nörolog, bu durumu, servikal spondiloz, omurilik tümörü, mültipl skleroz’dan ayırabilir. Servikal disk kaymasına, servikal spondiloz kadar sık rastlanmaz ve disk kayması, genellikle, spondilozla bir arada görülür.
Tedavi: Masaj, arasıra, ya da devamlı uygulanan boyun traksiyonu (çekilmesi) yararlı olabilir. Yüksek bir boyunluk ya da boyun alçısı, boynun dimdik durmasını sağlayıp, sinir köklerinin fazla tahriş olmasını önler. Kol ve bacaklarda başladığı görülen felç, idrar torbası rahatsızlıkları gibi, omuriliğin aniden baskı altında kalmasına ilişkin belirtiler ortaya çıkarsa, basıncı artırmaya yönelen bir girişime başvurulabilir. Diski çıkartmaya kalkışmak, tehlikeli olabilir.
mr sonuçlarımda bunlar yazıodu ne olduğunu açıklarmısınız
***servikal intervertebral disklerinde dehidratasyona sekonder t2w serilerde sinyal azalması mevcuttur
***c5/6 diskinde tekal saka basan posterior diffüz bulging izlenmektedirher isi nöral foramenler açıktır.