ŞİŞMANLIK VE DİYET İLE İLGİLİ SON SÖZLER
Sağlıklı yaşam için beslenme, beden hareketleri ve uyku üç ana kuraldır
Ibni Sina (980-1037)
Hekimlerin üstatları olan Hippokrates iki bin, Ibni Sina‘nın da bin yıl önce sağlıklı yaşamak için beslenme ile ilgili önerileri, önemini yitirmemiş, tersine bugün tüm dünyada sağlık açısından en Önemli ve bir numaralı konu olmuştur beslenme ve beden eğitimi.
Evet, «Sağlıklı yaşam, dengeli kiloyla mümkündür. Dengeli kilo için de dengeli beslenme gerekir.»
îşte, biz de bu görüş ve inançla kaleme aldığımız kitabımızda önce yetersiz beslenmenin zararları ve komp-likasyonları, sonra da aşırı beslenmenin neden olduğu şişmanlığın zararları ve komplikasyonları üzerinde durduk. Böylece, beslenmenin her iki sivri ucunun da hastalıklara ve hatta erken ölümlere yol açtığına değindik. Sağlıklı yaşam için, dengeli, uygun ve düzenli bir beslenmenin zorunlu olduğunu belirttikten sonra, gerekli olan yiyecek ve içeceklerin cinsLeri üzerinde ve ayrıca bunlar hakkında yararlı bilgiler sunmaya çalıştık. Bunun yanı sıra, kişilerin boylarına, yaşlarına ve cinsiyetlerine göre ideal kilolarını gösterir çizelgelerle, şişmanlık derecelerini, yani gereğinden kaç kilo fazla olduklarını saptayabilmeleri için yardımcı olmaya da çalıştık.
Zayıflamanın yararlarını sıralarken, kısa zamanda fazla kilo vermenin bilimsel açıdan ne kadar çok zararlı olduğunu belirttik.
Uluslararası birçok kuruluşların ve bilginlerin önerdikleri yavaş ve tedrici zayıflama rejimini, biz de benimseyerek okurlarımıza önerdik. Çünkü, inanıyoruz ki, uygun, yararlı ve sağlıklı kilo verme bu şekildedir, yani kerte kerte ve uzun bir süre içinde. Bu rejime göre, kişiyi şişman hale getiren, alışılagelmiş yeme ve içmelerinden günde % 20 ile % 25 arasmda bir kısıtlama ile yağ, şeker ve tuzdan uzak kalmak gerekiyor. Bu rejimde yiyecekleri ve içecekleri men etmek, yani yasaklamak yok, ye ve fakat daha az ye, var.
Bu rejime göre günlük alışılmış yiyecek ve içeceklerden dörtte bir azaltırsak ve mesela günde 500 kalorilik bir kısıtlama ile haftada yarım ve ayda iki kilo vermek mümkündür.
Ancak, bu kısıtlamanın uygulanması için günlük veya haftalık reçeteler yerine, kişinin yiyeceğini kendisi seçmesini öğrensin amacı vardır. Bunun için de besinlerin kalori değerleri hakkında genel bilgiler vermeyi, günde kaç öğün ve her öğünde yiyebilecekleri yemek çeşitlerini Önerdik. Böylece, her kişinin bulunduğu yörenin özelliklerine, imkânlarına, zevkine, arzusuna ve nihayet mali gücüne göre yiyeceğini kendisine bırakmayı çok daha yararlı bulduk. Yine okurlarımıza yardımcı olabilmek amacıyla kitabımızın son bölümünde aynı tür yiyecek ve içecekleri gruplar halinde ve aynı miktarlarda olmak üzere sağladıkları kalorileri ve bileşimlerini belirttik. Böylece okurlarımız, kalori değerleri açısından da gıdalarını seçebilme olanağını elde etmiş olacaklardır.
Kişinin günlük ortalama kalori ihtiyacının saptanmasında, A.B.D., ingiltere ve Birleşmiş Milletler’in ortaklaşa hazırladıkları formüle uyarak, kilonun belirli bir sayı ile çarpılmak gerektiğini ve bu sayının ise çocuklar ve küçükler için 100, olgun yaştakiler için 30, yaşlılar için de 25 olduğunu belirttik. Buna göre, ideal kilosu 30 ile çarpılarak elde edilen sayı o kişinin ortalama günlük kalori ihtiyacını gösterir.
Esas olan, kişinin gereğinden fazla kilo alarak şişmanlamaması gerekir, sağlığı bakımından. Eğer şişman ise ve kilo vermesi gerekiyorsa, zayıflayabilmesi için önce bu zayıflamanın yararına inanmak, zayıflamaya karar vermek ve sonra da bunu uygulamak için irade sahibi olması şarttır. Aksi takdirde başlanılan bir rejim yarıda kalmaya mahkûmdur. Böylece verilen kilolar da kolayca geri alınır.
Yine bu zayıflama rejimin bir gereği ve ikinci yöntemi olan, sabahları 5-10 dakikalık jimnastik hareketleri ile günde en az bir saatlik sıkı bir yürüyüş veya işyerine yürüyerek gidip gelmek ile, hem sağlık açısından çok yararlı olacağını ve hem de böylece günde yiyecek kısıtlamasına ilave olarak 500 kalori daha fazla harcayarak haftada bir, ayda dört kilo verilebileceğini önerdik. Böylece bu rejimden gereği gibi yararlanmak için hem kısıtlama ve hem de harcama yöntemlerini birlikte uygulamak gerekir. Formunuzu da korumak için uzun bir jimnastiğe gerek yoktur. Sabahları, günde sadece 5 veya 10 dakikalık jimnastik hareketi, şişmanlamamak ve her zaman zinde kalmanız için yeter, ayrıca genç kalmanıza da yardım eder. Düzenli hareketler, yürüyüşler zayıflamanın yanı sıra, kalp hastalıklarım da azaltır. Eski insanlar bizlerden daha sağlamdılar. Zira, geçmişte insanlar şimdikinden fazla yürüyor ve hareket ediyorlardı. Hatta eskiden yalnız kentler arasında kullanılan ulaşım araçlarını, şimdi biz ev ile bakkal arasında kullanıyoruz.
Sağlıklı yaşamak için düzenli ve gereği şekilde beslenmenin, gerekiyorsa zayıflamanın yanı sıra, özellikle gebeliklerde ve yeni doğanlarda görülen ve sağlık açısından çok zararlı olan şişmanlıkların nedenleri ve önlenmeleri üzerinde de durmayı ve bu konularda önerilerde bulunmayı da yararlı bulduk.
Şu halde, Önerilerimlizi özetlersek:
1 Fazla kilo almayı önleyin. Şişman iseniz, fazla kiloları kısa bir zaman yerine daha uzun bir sürede tedrici olarak veriniz.
2 Zayıflamak için, önce ekmeği ve şekeri azaltın.Sonra yağ ve tuzdan uzak kaim.
3 içki ve sigarayı bırakamazsanız aşırıya kaçmayın.
4 Günde sabahları 5-10 dakika olsun jimnastik yapın.
Gündüzleri en az bir saat yürüyün. Böylece genç kalın, sağlıklı ve çok yaşayın.
Henüz yorum yapılmamış.