SİSTİT
SİSTİT.
İdrar torbası iltihabı.
Nedeni: İdrar torbasmı genellikle enfekte eden organizmalar, Escheria coli, stafilokok ve streptokoklardır. Ayrıca, Bacillus proteus, Bacillus pyocyaneus enfeksiyonlarına da rastlanır. Kadınlarda, üretra kısa olduğundan, gebelik sırasında, rahim prolaps’ı gibi jinekolojik hastalıklarda, sistit’e oldukça çok rastlanır. Bazen, tüberküloz sistit de görülebilir. Bu duruma, geçmişte, etkili verem ilaçları bilinmezken, daha sık rastlanmaktaydı. Bilharzia’nın (bkz.) görüldüğü ülkelerde, Schistosomia haematobium kronik sistite neden olur. Tekrarlayan sistit nöbetleri, taş, erkekte prostat büyümesi, ya da tümörle ilgilidir.
Belirtileri: Sık işemek, işerken ve diğer zamanlarda karın alt bölümünde ağrı duymak, devamlı idrar yapma duyusunun varlığıdır. İdrar, kötü kokulu ve kanlı olabilir. Enfeksiyona, ateş ve terleme eşlik edebilir.
Tedavi: İdrarı alkali yapmak için gerekli miktarlarda, potasyum sitrat karışımıyla bol sıvı verilir. İdrar torbasını tahriş ettiğinden ötürü, alkol içilmemelidir. Bir idrar numunesinde testler yapılır ve var olan organizmanın cinsi ve ilaca olan duyarlığını incelemek için idrardan kültür hazırlanır. Genellikle, bulunan organizmalar penisiline duyarlı değildir, fakat, sulfamidin, ampisilin, nalidiksik asit (Negram) ve nitrofurantoin (Furadantin) gibi içinden seçim yapabilecek geniş bir ilaç listesi vardır. Enfeksiyon kontrol altına alındıktan sonra, var olan gizli kalmış olabilecek, böbrek ve mesane hastalıklarını saptayabilmek için, idrar yollan dikkatle incelenmelidir. Sık rastlanan organizma enfeksiyonları, varsa, verem enfeksiyonu maskeleyebilir, fakat bilharzia görülen ülkelerde, bu hastalık çok kolay teşhis edilebilir. Sistit tedavisinin asıl amacı, böbrek yıkımının önlenmesidir, çünkü, idrar sisteminin herhangi bir bölgesinin enfeksiyonu, tüm sistemin etkileneceğini gösterir. Mesane enfeksiyonu, böbreklere yükselir ve genç bir kadında, hafif bir sistit nöbeti, kadına ömür boyu kronik piyelonefritten sıkıntı çektirebilir.
Henüz yorum yapılmamış.