SOĞUK ALGINLIĞININ TEDAVİSİ

Soğuk algınlığı tedavisinde dikkat edilecek en önemli husus, kendi kendine zarar vermemektir. Bununla anlatılmak istenen, gereksiz, karışık ve ne olduğunu bilinmeyen ilaçlann kullanılmamasıdır. İlaçlann kimyasal veya sentetik, vücuda yabana maddeler olduklarını, her ilacın belirli ve bazen ciddi sonuçlan olabilen, bir takım yan etkilerinin bulunduğunu unutmamalıyız.
■ İyileşmede yatak istirahatı önemlidir. İnsan vücudu hastalıklarla savaş halinde iken fazla miktarda enerji sarf eder. Bu nedenle, özellikle ağır olgularda, yatak istirahatı daha kolay iyileşmeye katkıda bulunur.
■ Aspirin ve parasetamol gibi ateş düşürücü ve ağn kesici ilaçlar soğuk algınlığı sırasında çok kullanılır. Aspirin erişkinler için uygundur. Ancak, 18 yaşın altındakilere, özellikle de küçük çocuklara verildiğinde Reye Sendromu adı verilen, karaciğer ve beyin harabiyetine, ender de olsa yol açabilir. Bu nedenlere, küçük çocuklarda ateş düşürücü olarak parasetamol kullanılmalıdır. Şiddetli öksürüğü olanların, öksürüklerini veya balgam çıkarmasını kolaylaştırmak amacıyla, balgam söktürücü (ekspektoran) türden öksürük şuruplan kullanmalan uygundur.
■ Burundaki tıkanıklığı gideren veya hafifleten ilaçlar, soğuk algınlığı belirtilerinin geçici olarak iyileşmesine neden olabilirler. Ancak bunların da hastalıktan korunmada veya hastalığın iyileşmesinde bir yararlarının bulunmadığını hatırlatmakta yarar vardır. Diğer taraftan, gelişigüzel kullanılmalan durumunda bir kısmının sersemlik, baş dönmesi uykusuzluk ve midede rahatsızlık gibi yan etkileri bulunmaktadır.
■ Bol sıvı alınması hastanın kendini iyi hissetmesini sağladığı gibi, solunum yollarının kurumasını da önler. Günde 8 bardak sıvı alınması önerilir. Bu sıvıyı sadece su halinde değil, meyve suyu, çorba ya da ıhlamur ve adaçayı gibi bitkilerden yapılmış içeceklerle almak yerindedir. Bunların hastalığın süresinin kısalmasında etkileri yoktur ama hastanın hem beslenmesinde ve hem de kendisini iyi hissetmesinde yararlan vardır.
■ Hastalar, kahve, çay ve kola gibi kafein içeren içecekler ile alkollü içecekler almamalıdır. Zira kafein ve alkol sıvı kaybına neden olurlar. Bu da bizim tedavide hiç arzu etmediğimiz bir durumdur.
■ Sigaranın derhal bırakılması gereklidir. Hatta sigara içilen ortamlarda dahi bulunulmamalıdır. Sigara dumanı, en azından, boğazı tahriş ederek öksürüğün daha da şiddetlenmesine yol açar.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git