Soğuk Yanıkları
Sıvı oksijen ve sıvı azot gibi maddelerle temas, soğuk yanıklara sebep olabilir. Uzun süre soğuğa maruz kalma sonucunda vücudun açıkta kalan ve soğukla doğrudan temas eden bölgelerinde meydana gelen yanıklara soğuk yanıkları denir. Halk arasında soğuk ısırması da denen soğuk yanıkları, soğuğa maruz kalan yerlerde ciltte renk değişikliği, acı, his kaybı vb. sorunlara neden olur. Yurdumuzda özellikle Erzurum-Kars civarlarında ve Doğu Anadolu’nun yüksek kesimlerinde kış aylarında sıkça rastlanan bir durumdur.
Korunma Yolları
Soğuk yanıklarından korunmanın yolu soğuktan korunmaktan geçer. Ancak kış günlerinde dışarıya çıkma zorunlulukları soğuktan korunmayı zorlaştırır. Bu durumda yapılabilecek en ideal şey uzun süre dışarıda kalmamaya özen göstermek ve dışarıda olunan müddet boyunca vücutta açık yer bırakmamaya çalışmaktır. Vücutta en çok açık kalan bölümler başta yer almaktadır. Özellikle kulaklar, burun ve alın bu bölümlerin başında gelmektedir. Yüzü, gözler açıkta kalacak şekilde, bir atkı veya şal ile kapatmak, soğuk yanıklarının da önüne geçecektir.
Tedavisi
Soğuk yanığı sorunu yaşayan kişiye öncelikle sıcak duş aldırmak iyi gelecektir. Duş esnasında can çok acıyabileceğinden ağrı kesici kullanmak iyi olacaktır. Ayrıca soğuk yanıkları esnasında sıvı kaybı fazla olacağından serum uygulanması da gerekebilmektedir. Yanık olan bölgede enfeksiyon oluşumunu önlemek için gerekli müdahaleler yapılmalıdır. Yanık bölgesinde kabarcıklar varsa berrak olan patlatılabilir, ancak için kanlı görünenler patlatılmamalıdır. Ayrıca önlem olarak tetanos aşısı da yaptırılabilir. Hasarın boyutu ve gerekli önlemlerin alınabilmesi için kişi en azından 2 gün hastanede tutulmalıdır.
Henüz yorum yapılmamış.