Soya
Bin bir derde deva tanımını bir yiyecek için kullanacak olsak, karşımıza soya çıkar. Kaliteli proteini, hastalıklardan koruyucu etkisi, büyümeye faydası gibi etkilerini saymaya kalkarsak hamilelikten yaşlılığa kadar her dönem ve yaşta soyayı kullanmamız gerektiği gerçeğiyle karşılaşırız.
Yüksek protein değerine sahip (100 gr’ında 34 gram) olan soya fasülyesi, ayrıca omega-3 yağ asitlerini, isoflovainleri ve diyet liflerini içinde barındıran sağlıklı bir besindir.
Soya fasulyesinin besin değeri ve sağlığa ne denli yararlı olduğu anlaşıldıktan sonra, birçok dünya ülkesi, beslenme alışkanlıklarında köklü değişiklikler yapmaya başladı.
Son zamanlarda soya üzerine yoğunlaşan bilim adamları, bu ürünün faydalarını keşfettikçe, besin teknolojisine de ağırlık vererek tüketmeye özendirmek için alternatifler geliştirmeye çalışmaktadırlar.
Artık ülkemizdeki marketlerde, soya unu, soya filizi, soya sütü, fasülyesi, soya kıyması, soya eti, soya ekmeği yanı sıra soya katkılı ürünler de bulmamız mümkün.
Bize düşen, sadece her gün bu ürünlerin bir veya birkaçından belli oranlarda tüketmektir.
Yapılan araştırmalarda, soya açısından zengin bir diyetin, uzun ve kısa süreli belleği önemli ölçüde güçlendirdiği, zihinsel esnekliğin artırılmasına katkıda bulunduğu saptanmıştır. Ayrıca,
• Soyanın LDL kolesterolü seviyesini düşürürken, HDL kolesterolü seviyesini yükselttiği, dolayısıyla da kalp sağlığını koruduğu,
• Meme iltihabı ve meme kanserinde uzun süreli kullanımlarda geriye dönüşüm sağlandığı,
• Soya sütünün düzenli kullanımının yüksek tansiyonun aşağı çekilmesine yardımcı olduğu,
• Soyanın içinde bulunan proteinin, antienllamatuar (ağrı azaltıcı) etkisi olduğu,
• Soyadaki ferritinin, özellikle kadınlar için iyi bir demir kaynağı olduğu,
• Günde iki bardak soya sütü içen erkeklerin prostat kanserine yakalanma olasılığının % 70 azaldığı saptanmıştır.
Bu bilgilerin ışığı altında, günde 25 gram soya proteini alınması salık verilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.