Su Birikimi
Kilodaki fazlalığın, yağ birikiminden mi, yoksa su birikiminden mi, (yani vücutta suyun tutulması sonucu) olduğunu anlamanın önemini daha Önce de belirtmiştik. Bazı kadınlar, kol, bacak, karın, hatta ellerde oluşan ödemlerin kurbanıdırlar. Bu ödemler adet dönemleri ile birlikte oluşurlar. Adetten önce vücutta suyun tutulması en üst düzeydedir ve bu birikim yoğun ve karında gözle görülür bir şişkinlik yapabilir. Bu tablonun yanı sıra yorgunluk, hareket edince nefes nefese kalma, baş ağrısı, kabızlık gibi rahatsızlıklarda görülebilir. Bunlar damarlarda oluşan rahatsızlıklardan, vücutta sıvıların yer değiştirmesi sırasında ortaya çıkan anormalliklerden ve çoğunlukla da fazla östrojen salgılanmasından kaynaklanabilir.
Bu etkilerin azalması için ne yapılmalı?
– Tuzun günde 5-8 gramda sınırlandırılması şarttır. Bu arada tuzlu besinlerden (şarküteri ürünleri) kaçınmak gerekir.
– Yeterince protein içeren besinler alınmalıdır: Balık, et, yumurta, peynir gibi.
– Çok sıvı almak gerekir. En iyi dıyüretik (idrar sökücü) sudur. Özellikle maden suyu. Vücudu su biriktiren kadınların yeterince sıvı almama eğilimleri vardır.
Yatar pozisyonda iken su içmek, suyun dıyüretik etkisini daha da arttırır. Bu yöntem, termal kürlerde uygulanır.
– İdrar söktürücü ilaçlar almayın. Bunların etkisi tartışılabilir düzeydedir. İlk başlarda işe yararlar ama sonra organizma bu ilaçlara uyum gösterir ve etkilerini yitirirler. İlacı birden bire kesmek ise olayı daha da ağır bir boyuta getirebilir.
– Kabızlık sırasında ise laksoliflerden (müshil) kaçınmak gerekir. Sadece iyi beslenme, barsaklaıı doğru çalıştırabilir.
Dolaşım bozuklukları ise doğru bir tedavi gerektirir. P vitamini bazlı vitaminler özellikle tavsiye edilmektedir.
Maalesef kronik olan bu sorunla başa çıkmak için, lenf drajı, sigarayı bırakmak, ayakları biraz yukarda kalacak şekile uyumak yararlıdır.
Henüz yorum yapılmamış.