TABES DORSALİS
TABES DORSALİS (Lokomotor ataksi)
Eski frengiyi izleyen bir merkez sinir sistemi hastalığıdır. Gerçekte, frenginin üçüncü devresinin belirtilerindendir.
Nedeni: Arka kök nöronlarındaki ve içinde, beyine doğru giden duygusal liflerin yol aldığı, omurilik arka kordonlarındaki sinir liflerinin iltihaplanıp bozulmasıdır. Asıl yıkım, arka kök gan-glionlarında olup, omurilikteki dejenerasyon, buna ikincildir.
Belirtileri: Tabes dorsalis, genellikle, orta yaşın üstündeki erkeklerde görülen ve yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Hasta, çoğunlukla bacakta duyduğu “şimşek gibi”, şiddetli, keskin ağrıdan ve pamuk üzerinde yürürmüş gibi hissettiğinden şikâyetçidir. Ayrıca, idrar etme güçlüğü, empotans (bkz.) geçici çift görme nöbetleri ve karanlıkta denge bulma güçlüğü belirebilir. Hastalık ilerledikçe, hastada ataksi başlar (hareketleri ayarlı, uyumlu değildir) ve yürürken, ayağını fazla yukarı kaldırır, yere şiddetle basar, bacaklarının kontrolünü kaybetmiş gibidir. Kol ve bacaklarının durumunu anlayamaz ve bundan ötürü, gözleri kapalıyken ayakta durmaya çalışsa, sallanıp düşer. Ayrıca, karın organları sinirlerinde de ağır bozukluklar olabilir ve hastada, “akut karın”la karıştırılacak nitelikte, kusma ve karın duvarı sertliğiyle beliren akut, şiddetli karin ağrısı krizleri görülür. Durumun, “akut karın” değil de, “tabetik kriz” olduğu, reflekslerin muayenesiyle anlaşılır. Patella ve Asil refleksleri kaybolmuştur ve gözlerde, Argyll Robertson göz bebekleri (bkz.) vardır. Tekrarlayan, fark edilmeyen ufak kazalar sonucu, diz ekleminde şekil bozuklukları (Charcot eklemi) ve tabanlarda ülserler belirebilir. Optik diskin atrofisi sonucu, körlük ortaya çıkar.
Tedavi: Penisilin ve bizmut zerkle-riyle, hastanın dikkatle izlenmesi ve gerekirse, zerklerin tekrarı şeklinde uygulanır.
Bir doktor olarak böyle bilgileri websitenizde paylaştığınız için teşekkür ederim. Bana bile faydası oldu 😀