Taze Sebzeler
Taze sebzelerin gerek genel olarak beslenmede ve gerekse zayıflama rejimlerinde özel ve önemli bir yeri vardır:
1) Bileşimlerinde fazla su vardır. Dolayısıyla kişinin günlük 2 – 2,5 kilo olan su ihtiyacının büyük bir kısmı bunlardan karşılanır.
2) Bileşimlerinde bol miktarda mineraller ve vitaminler vardır.
3) Sebzelerde selüloz miktarı fazladır. Dolayısıyla doyurma değerleri yüksektir ve bağırsaklarda posa bırakarak hareketlerini kamçılar.
4) Taze sebzeler çiğ veya haşlama olarak yenildikleri gibi, değişik şekillerde etli veya zeytinyağlı olarak da pişirilebilirler.
5) Kalori değerleri çok düşüktür. Genel olarak ortalama 40 – 50 kalori verirler beher 100 gramlarında. Gerek bu düşük kalori niteliği ve gerekse bileşimlerinin önemi bakımından tüm zayıflama rejimlerinde ana yiyeceklerdendirler.
Ancak zayıflama rejimlerinde yararlı olmaları için sebzeler mümkün olduğu kadar yağsız veya çok az yağlı pişirilmelidirler, aksi takdirde sağlayacakları kalori miktarı artar ve amaçtan uzak kalınır. Salatalarına da zeytinyağı ilave edilmemeli ve yerine limon sıkılmalıdır. Sebzeli yemekler yağlı pişirilmişler ise, tencereden tabağa konmadan süzülmelidirler ve mümkün olduğu kadar tabağa az yağ aktarılmalıdır. Bu amaç için delikli büyük kaşıklar çok uygundur. Ama, bu işin en iyisi sebzelerin az bir miktar et veya et suyu ile pişirilmeleridir. Kuşkusuz bu önerimiz, zayıflamayı arzulayan okurlarımız içindir.
Diğer bir nokta da, bunların kalorileri düşük diye, «Et gibidirler, ne kadar istersen ye, şişmanlatmaz,» görüşü yanlıştır. Sebzeler de, mutlaka et, peynir ve ekmek gibi Ölçülü yenilmelidir.
Bunlar arasında özellikle, taze fasulyeyi, İspanağı, lahanayı, pırasayı, kerevizi, yerelmasını, kabağı, enginarı, patlıcanı, pancarı, havucu, maydanozu, domatesi, salatalığı, marulu ve hıyarı öneririz. Bunlardan her birinin ayrı ayrı nitelikleri ve yararları vardır. Birkaçına değinelim: Lahana, her ne kadar hazmı güç ise de, çok yararlıdır. Salatasından yemeğine, dolmasına kadar etli veya zeytinyağlı yapılabilir, her çeşidi de lezzetli ve faydalıdır. Lahanada A, B-l, B-2 ve C vitaminleri vardır. Şeker hastaları için son derece yararlıdır. Ayrıca, mide ülserini iyileştirir ve kanı temizler. Pancar, kanı temizler ve çoğaltır, sinirleri kuvvetlendirir, suyu içildiğinde fosfor sağlar ve zekâyı artırır. Yaz, kış bulunan sebzelerden havuçta A, B-l ve C vitaminleri bulunur ve birçok yararları vardır. Kanı artırır ve temizler, karaciğeri kuvvetlendirir, pekliği giderir, gözlerin iyi görmelerini sağlar, idrar söktürür. Havucun haşlaması ve salatası sofralardan hiç eksik edilmemeli. Ayrıca haşlanmış havucun üzerine yoğurt konarak yenmesi ayrı bir yarar sağlar. Pırasa da maalesef yararları fazla bilinmeyen ve dolayısıyla fazla sevilmeyen bir kış sebzesidir. Pırasada A, B-l, B-2 ve bolca E vitaminleri bulunur. Yararlarına gelince: Böbreklerin iyi ve düzenli çalışmalarını sağlar, böylece, idrar tutukluğunu giderir ve kanı temizler. Ayrıca, iştah açar, mideyi ve sinirleri kuvvetlendirir. Pırasa hem etli ve hem de zeytinyağlı pişirile-bilen bir sebzedir.
Henüz yorum yapılmamış.