TER

TER. Ter, vücut yüzeyinde, dağılmış olan ufacık ter bezlerinin salgısı olan sulu bir maddedir. Her gün, deriden yarım litreyi aşkın su, fark edilmeksizin buhar­laşmaktadır. Vücut içi ya da dışının ısı­sı yükseldiğinde, terin, fark edilecek şe­kilde, vücut yüzeyinde belirdiği ve bu­radan . buharlaştıkça vücut yüzeyini so­ğuttuğu görülür. Bu, vücut ısısını değişmez tutan en önemli mekanizmadır. Ku­ru bir atmosferde, bu yolla vücut ısısı 37 derece iken, deri ısısı 35 derecede tutulabilir. Ter bezleri, sempatik sinir sis­teminin kontrolundadır. Bu sistemin si­hirleri, görevlerini, uçlarında salgıladık­ları asetilkolin aracılığıyla gerçekleştir­mektedir. Terlemenin merkezsel kontro­lü, beyin tabanındaki hipotalamustadır. Ter, içinde % 0,5 katı madde bulunan sudur. Terde, sodyum klorür bulundu­ğundan, aşırı terlemelerde, suyla birlikte tuz tabletlerinin alınması gerekir. Ağız­dan indigo alındığında, ter maviye bo­yanır.

koltuk altı terlemesiSabun ve tuvalet malzemesi yapımcı­ları, ter ve apokrin bezlerin salgılarının (apokrin bezleri, ter bezine benzeyen, fakat daha koyu kıvamda bir madde salgılayan, koltuk altı, dış kulak yolu ve perine’de bulunan büyük bezlerdir), kö­tü koktuğunu ve bu salgının önlenme­sinin ya da bu bölgelerin hemen yıkan­masının gerekli olduğunu, hatta ağızdan klorofil alınmadığı sürece vücudun kötü kokacağını öne sürmektedir. Çok sey­rek vakada, vücut kokusunun kötü ola­bileceği bir gerçekse de, terle apokrin salgıların kokusunun, cinsel anlamda, parfümlerden daha etkileyici olduğu ha­tırlanmalıdır.

Niçin Terleriz ?

Vücudumuz çok ısındığı zaman terlemek suretiyle serinler. Sağlığımız ve rahatımız için terlemek çok yararlıdır. Deri altı bezlerinin hazırladığı ter, deri deliklerinden dışarı çıkar.Vücudumuzun iyi çalışması için vücut ısısının da normal kalması gerekir. Hızlı hareketlerle vücudun ısısı arttığı zaman vücut bu ısıyı atmak ister.

İşte o zaman deri altı bezleri içinde bazı tabii atıklar da bulunan tuzlu bir sıvı çıkarır. Biz buna “ter” diyoruz. Derinin yüzeyine yayılan ter buharlaşır ve böylece ısının büyük bir bölümünü atar. Böylece vücut serinler ve yavaş yavaş normal ısısına kavuşur.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git