Tiroid’i Tetikleyen 5 Kötü Alışkanlık – Bu Alışkanlıklarınızdan Mutlaka Kurtulun

Gırtlağın ön tarafında bulunan tiroid bezi salgıladığı hormonlarla, vücuttaki tüm organların işleyişini ve metabolizmasını etkiliyor. Ancak kalıtım, mikroplar,  yaşlanma, ısı değişiklikleri, iyot eksikliği ya da fazlalığı, radyasyon, kullanılan ilaçlar ve kanser gibi faktörler tiroid bezinin çalışmasını bozuyor.

Tiroid beziyle ilgili sorunlar Türkiye için ciddi bir sorun. Farklı illerde okul çağında yapılan taramaların sonucuna göre tiroid hastalığının görülme sıklığı yüzde 5 ile yüzde 56 arasında değişiyor. Tüm endokrin hastalıklar gibi tiroid hastalıkları da kadın hastalarda daha sık görülüyor. Yaşa bağlı olarak da tiroid hastalığının sıklığı  artıyor.

Şimdi gelelim tiroidi tetikleyen 5 ana unsura:

1 Stres

Bazı insanlar aşırı streslidir, sebepleri önemli değil. Ancak sonuçları zaman zaman dönülmez hastalıklara ulaşabiliyor. Dolayısı ile nasıl ki çağımız hastalığı stres tüm hastalıkların temelinde ise tiroid için de açık bir tehlike durumundadır. Dolayısı ile eğer zaten tiroid hastası iseniz stresi sağlığınız için derhal hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor.

2 Sigara Kullanımı

Sigara tüketimi de tiroidi tetiklediği gibi, mevcut olan hastalığı körüklemek için birebir. Araştırmacılar sigara dumanında bulunan siyanürün tiroid oluşumunda önemli rol oynadığını keşfettiklerinden beri, kullanıcı değilseniz bile pasif içici olarak hala tehlike altında olduğunuzu söylüyor.

3 Soya Tüketimi

Neyse ki soyasız yaşayamayan bir millet değiliz, ancak et ve sotelerde soyadan vazgeçemeyen bir kitle olduğu da açık. Soyanın içeriği tiroid bezlerini olumsuz etkileyen bileşenlerle doludur, öyle ki tiroid tedavisi görüyorsanız iyileşme sürecini de çok ciddi oranda etkiler.

4 Aşırı Çiğ Sebze Tüketimi

Lahana ve şalgam gibi sebzelerin yüksek miktarda alınması, iyot yetersizliği olanlarda tiroid işlevini bozabilir. Tüm bunlar, insan vücudunun goitrin’e dönüştürdüğü bu tür sebzelerde bulunan hormon salgısını engelleyen bir bileşiktir.

5 Sorunları Tek Başına Aşamazsınız

Evet hayat çok yoğun işten, güçten ve çocuktan bir türlü kendinize yeterli zamanı ayıramıyorsunuz. Ancak düzenli doktor kontrolü ile erken tanı konulacağını ve işlerin çok daha kolaylaşacağını unutmayın. Doktorunuza zaman ayırın ki, hayata yetişme fırsatınız olsun.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git