Toksin

TOKSİN
Zehirdir. Genellikle, bakteri­nin yaptığı zehire bu ad verilir.

Toksinler suda erirler. Bu nedenle bulundukları ortamda çabucak yayılırlar. Bakteriler haricinde bazı hayvanlar da ekzotoksin yapar. Toksinler son derece kuvvetli zehirlerdir. Sıvı halde ve beklemekle etkinliklerini kısmen kaybederler. Clostridium botulinum toksini dünyada bilinen en güçlü toksindir.

Toksin

Toksin

Toksinler çoğunlukla polipeptid yapısında maddelerdir. Molekül ağırlıkları 10-90.000 arasında farklılık göstermektedir. Isıya ve proteinleri eritici enzimlere karşı güçsüzdürler. Antijenik yapıya sahiptirler. Girdikleri organizmada özel bir takım antikorlar oluştururler. Difteri, botulinum ve tetanoz toksini sinir sistemini tutarak bir takım felçlere neden olurlar.

Ekzotoksinler, genellikle sıcağa dayanıksız olup 60-80 °C sıcaklıkta tahrip olurlar. Ancak bazı stafilokokların meydana getirdiği enterotoksinler ekzotoksin yapısında olduğu halde 100 °C’de 20 dakika dayanıklılık gösterirler. Kolera vibrionları barsaklarda bir enterotoksin meydana getirmektedirler ve kolerada aşırı tuz ve su kaybı meydana gelmesine bu enterotoksin sebep olmaktadır. Streptokoklardan bazıları da ekzotoksin yapısında bir takım maddeler çıkarırlar ki bunlar eritem dediğimiz bir takım döküntülere sebep olurlar. Buna eritrojenik toksin denir. Kızıl hastalığı, bu toksinlerden meydana gelir.

 

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git