TORASİK GİRİŞ SENDROMU
TORASİK GİRİŞ SENDROMU
Kolun sinirleri, omurilikten çıktıktan sonra ve kan damarları da, göğüs büyük damarlarından ayrılıp, koltuk altından, üst kola geçerlerken, birinci kaburgayı çap-razladıklarmda, basınca uğradıkları takdirde, ortaya çıkan durumdur. Bu olayla ilgili birkaç yerel durum ortaya çıkar:
1) Ön skalen kas (omurgayla birinci kaburga arasında, bir halat gibi durmaktadır) ve birinci kaburga arasındaki açıda, sinirlerle atardamar sıkışabilir.
2) Fazla sayıda, anormal bir servikal kaburganın varlığı, bu durumu doğurabilir.
3) Sinir ağının, bir anatomik anormallik sonucu, omurilikten, normal düzeyin altından çıkması ve böylece, bu ağın en alt bölümünün gerilebilir olması, bu olaya yol açabilir.
Belirtileri: Kol ve elde ağrı, duyusal değişiklikleriyle, el kaslarında zayıflık ve erimedir. Elde, dolaşım bozukluğu belirtileri ortaya çıkar: El beyazlaşıp, soğuğa karşı aşırı duyarlık durumu belirir (bkz. Raynaud Hastalığı). Belirtiler, geceleri, hastanın yorgun olduğu zaman artar ve elde ağırlık taşınması, belirtilerin ortaya çıkmasına yol açar. Bu duruma, genellikle, orta yaşlı kadınlarda rastlanır ve taşman ağırlık, çoğunlukla, bir kova sudur.
Tedavi: Dinlenmedir. Kolla, omuza idman yaptırılıp, omuz çevresi kaslarının gücünü artırmaya gayret edilir. Hasta, kolla, ağırlık taşımamalıdır. Durum düzelmezse, ameliyatla fazla sayıdaki kaburga (varsa) çıkartılıp, ya da ön skalen kas kesilerek, basıncın azaltılmasına çalışılır.
Henüz yorum yapılmamış.