Tükürük Bezi

TÜKÜRÜK BEZİ., Parotis Bezi.

Tükürük Bezlerimiz Nerelerdedir?

Ağzımızda ve boğazımızın çevresinde yerleşen tükürük bezlerimiz parotis (kulak önü), submandibüler (çene altı) ve sublingual (dil altı) bezlerimizdir.

Bütün tükürük bezlerimiz sadece ağız içerisinde tükürük salgılamaktadırlar. Ağız içerisinde parotis bezi üst azı dişleri yanından, submandibüler bez dilin alt ve ön kısmından, sublingual bez ağzın taban kısmından olmak üzere çok farklı noktalardan tükürüğümüz salgılanmaktadır.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz üç tükürük bezinin yanı sıra yanaklarımızın iç kısımları, ağız ve boğazımızın tüm yüzeyleri yüzlerce küçük tükürük bezleriyle doludur. Vücudumuz açısından önemi büyük olan tükürük bezlerimiz sindirimin başlamasında etkin rol oynar, içeriği sayesinde dişlerimizi çürümekten korur ve ağzımızın sürekli ıslak kalmasını sağlar.

Anormal tükürük bezi nedir, oluşma sebepleri nelerdir?

Çeşitli birtakım sebeplerle anormal tükürük bezleri oluşabilir. Anormal tükürük bezlerinin oluşumu aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir:

1. Tıkanıklık:

Parotis ve Submandibüler bezlerde taş meydana gelmesine bağlı olarak oluşur. Tükürük oluşması yemeğimizi yerken sindirim işlevini yerine getirmek üzere hızlanacaktır ancak eğer tıkanıklık söz konusu ise oluşturulan tükürük gerektiği gibi akamaz ve bu nedenle eğer iltihap da eşlik ediyorsa şiddetli ağrılar ve şişlikler yaşanabilir.

2. Şişlik, Ödem:

Tükürük Bezi

Tükürük Bezi

Bezlerde meydana gelen taşların tam tıkanıklık oluşturmadığı durumlarda salgılanan tükürük bir sonraki yemeğe kadar yavaş yavaş iner, tükürük biriktiği zaman mikroplar daha çabuk üreyeceği için çok daha kuvvetli baş ağrılarına ve şişliklere sebep olurlar.

3. İltihap:

Kabakulak daha çok çocuklarda görülen, parotis bezini etkileyen ve en sık oluşan tükürük bezi iltihabıdır. Zaman zaman yetişkin bireylerde de ortaya çıkabilir.

Eğer komşu lenf bezlerinde iltihap oluşmuşsa bundan kaynaklanarak tükürük bezlerinde de ikincil iltihaplar oluşabilir. İltihaplandığı zaman ağrı ve şişlikler oluşturan lenf bezlerinin bir diğer büyüme sebebi tümör ve ödem oluşmasıdır.

4. Tümörler:

Tükürük bezlerinde birincil tümörler oluştuğunda ağrısız şişme meydana gelir. Genelde birden fazla bezde bulunmayan tümörler kulak önünde, ağız içinde, damakta, yanaklarda ve dudaklarda görülebilirler. Beklenmeyen şişlikler mutlaka kulak, burun, boğaz, baş-boyun cerrahlarına inceletilmelidir.

Eğer büyük tükürük bezlerinin tümörleri habis ise bu tip tümörler tehlikeli olup hızlı büyür, hangi taraftaysa o taraftaki yüz hareketlerini engellerler. Bu nedenle bu tip durumlar ortaya çıktığında mutlaka incelenmelidir.

Yukarıdaki sebeplerin dışında tükürük bezlerimiz birtakım hastalıklarda da şişebilirler. Göz ve ağız kuruluğu ile birlikte romatizmal rahatsızlıklar da görülebilir. Eğer kişide şeker hastalığı varsa bu rahatsızlığı parotis bezinin şişmesine neden olabilir. Fazla alkol alan insanlarda her iki taraflı parotis bezi şişliği gözlemlenebilir.

PAYLAŞ
Tükürük Bezi Konusuna 1 Yorum Yapıldı
  1. Henüz yorum yapılmamış. dedi ki:

    Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git