Tüp Bebek Yöntemleri ve Başarı Oranları
Tüp Bebekte Başarı Oranı Nedir?
Prof. Mustafa Bahçeci: Öncelikle normalde gebe kalma olasılığımız ne, onu bilmemiz lazım. Meşhur bir söz vardır ‘ceketimi atıyorum, gebe kalıyor’ diye, bu söz çiftlerin yüzde 25’i için doğrudur. Her ay sağlıklı çiftlerin yüzde 25’i gebe kalıyor, l yıl sonra bu oran yüzde 85 olur. Kalan yüzde 15 için bir ceketten daha fazlasına, profesyonel desteğe ihtiyaç vardır. Demek ki doğada ay başına gebelik oranı yüzde 25. Tüp bebekte bu oran yüzde 50’dir. Ancak bunun önemli şartları var. Ne kadar gençseniz, yumurtalarınız ne kadar fazla ve sağlıklıysa, sperm yapınız, sayınız ve yapısı normalse, evet gebe kalma olasılığı tüp bebekle yüksektir. Başarı, kadının yaşına, yumurta sayısı ve kalitesine, kısırlık nedenine, daha önceki tedavilere göre değişir. Bize başvuran hastalara kliniğimizin laboratuvar sonuçlarına göre bireysel başarı oranları verilir.
Hangi Tekniklerle Başarı Oranı Artırılabilir?
Prof. Mustafa Bahçeci: ‘Hangi teknikleri kullanıyorsunuz?’, ‘Başarınızı arttırmak için şu tekniği uyguluyor musunuz?’ en sık karşılaştığımız sorulardan bazıları. Tabii ki uygulanan teknikler önemli, ancak bir tüp bebek
merkezinin laboratuvarı rüştünü öncelikle temel yöntemleri düzgün olarak uygulayarak ispat etmeli. Tüp bebek merkezlerinin mutfağı laboratuvardır. Laboratuarınız ne kada iyiyse başarınız da o kadar yüksektir. Tüp bebek hastaları istismara en açık hasta gruplarından biridir. Bîr gazete haberinin veya internet sitesindeki duyurunun peşinden koşup, henüz bilimsel yetkinliği kanıtlanmamış yöntemlerle tedavi olan parasını ve en önemlisi ümidini kaybetmiş hasta bizim branşımızda maalesef çoktur. Hangi tekniği uygularsanız uygulayın doğayı ancak bir ölçüde geçebilirsiniz. Teknolojiyi takip edeceksiniz ama yaptığınız işi de düzgün yapacaksınız. Gazete haberleri de yanlış yorumlanabiliyor. Bunu en son ‘tüp bebeklerde anormallik yüzde 30 oranında’ haberiyle yaşadık. Tabii hemen uzman görüşleri alınarak doğru bilgilendirme yapıldı.
Başarıyı Artırmak İçin Çiftlere Düşen Görevler Neler?
Prof. Mustafa Bahçeci: Sigara ve alkol bırakılmalı, hemen sağlıklı beslenmeye başlanmalı. Hastalarnnızın bazılarında özellikle sigarayı bırakmaya karşı bir dirençle karşılaşıyoruz. Sperm parametreleri kötü olan hasta bu alışkanlıklarını bırakmak yerine bize bu sonuçları iyileştirebilecek ilaç ve besinleri soruyor. Tüp bebek merkezinin sorumlulukları nasıl varsa, hastanın da sorumlulukları var, bu tip alışkanlığı olanlarda bunlar gözardı edilmemeli.
Blastokist Transferi Nedir?
Prof. Mustafa Bahçeci: Blastokist embriyonun döllenmeden sonra 5’inci günde ulaştığı safhadır. Döllenme sonrası birinci günde 2 hücre safhasına ulaşan embriyo, ikinci günde 4 ve üçüncü günde 8 hücreye ulaşıyor. Blastokist safhasında hücrelerin sayısı artmış ve embriyo rahim duvarına tutunmaya hazır hale gelmiş demektir. Blastokist transferindeki birincil amaç 5’inci güne ulaşabilmiş ve sağlıklı embriyoları seçebilmektir. Ayrıca embriyonun endometriumla (embriyonun rahim içinde tutunacağı doku) uyumunu arttırmaktır. Böylece İmplantasyon (döllenen yumurtanın rahime yerleşimi) başarısının artırılması hedefleniyor. Bu şekilde başarılı tek embriyo transferi yapmak ve çoğul gebeliklerden korunabilmek mümkün.
Genetik İncelemelere Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?
Prof. Mustafa Bahçeci: Tekrarlayan implantasyon başarısızlığında çiftlerden kromozom analizi isteniyor. Anne ve baba adayının genetik incelemeleri normal rapor edilmesine rağmen, tekrarlayan tüp bebek başarısızlığında, embriyonun rahime tutunma problemlerinde, tekrarlayan düşüklerde preimplantasyon genetik tarama yöntemine başvuruluyor. Bu yöntemde embriyolara genetik tarama uygulanıyor ve en sağlıklı olanları seçiliyor. Ailelerinde kalıtsal hastalığı olan ve bu hastalığı çocuklarına aktarma ihtimali olan hastalarda da preimplantasyon genetik tanı uygulanıyor. Böylece sağlıklı embriyolar seçilip ailenin çocuk özlemi gideriliyor.
Henüz yorum yapılmamış.