Tüp Bebekle İlgili Merak Ettiğiniz Her Şey
Tüp Bebekle ilgili olarak Prof. Dr. Faruk Buyru merak ettiğiniz her şeyi tek tek cevapladı. İşte o sorular ve cevapları:
Tüp Bebek ve Düşük Yapma Arasında Nasıl Bir Bağlantı Var?
Düşük, her gebelikte rastlanabilecek bir sorun. Kendi kendine hamile kalanlarda düşük olasılığı yüzde 15’tir. Tüp bebekle gebe kalanlarda bu oran yüzde 20 civannda. Aslında düşük bir bakıma doğal bîr seçim yöntemi. Sağlıklı olmayan embriyoların çoğu bu yolla atılıyor ve gebelik sona eriyor. Ama anormal embriyolann bir kısmı hamilelik ilerlediğinde fark ediliyor. Bir kısmı da doğumda bebekte anormallik olarak karşımıza çıkıyor.
Neden Tüp Bebek Yönteminde Düşük Oranı Biraz Daha Fazla?
Prof. Dr. Faruk Buyru: En önemli neden şu: Düşüğe yol açan nedenler zaten gebe kalmayı da güçleştiriyor. Dolayısıyla kısırlık sorunu olan kadınlarda daha fazla düşüğe rastlıyoruz.
Peki Tüp Bebek Yönteminin Düşükle Sonuçlanmasının Sebebi Nedir?
Prof. Dr. Faruk Buyru: Sebepler çeşitli. Düşük bir defa olursa detaylı araştırma yapmaya gerek yok. Ancak birden fazla düşük yaşayanlarda sorunun sebebini araştırıyoruz. Örneğin kromozom bozuklukları tekrarlayan düşüklere neden olabiliyor. Bazen tiroid ve prolaktin gibi hormonal problemler düşük sebebi olarak karşımıza çıkıyor. Şeker hastalığı, bağışıklık sistemi sorunları ve kan pıhtılaşma problemleri gebeliğin tutmamasına yol açabiliyor. Rahim ağzında ya da içindeki sorunlar da düşük nedeni. Ama bazen detaylı araştırmalarımıza rağmen hastaların yarısında açıklayıcı bir neden bulamıyoruz.
Tekrarlayan Düşük Hikayesi Olan Kadınlarda Ne Tür Tetkikler Yapıyorsunuz?
Prof. Dr. Faruk Buyru: İki kez tüp bebek uygulamasından sonra hamilelik elde edemeyenlere yaptığımız tetkikleri öneriyoruz. Örneğin kadında kanda pıhtılaşma sorunu olup olmadığını araştırıyoruz. Bağışıklık sistemi problemi var mı yok mu, diye incelemeler yapıyoruz. Gerekirse histeroskopi, kromozom tetkikleri ve genetik araştırmalar Öneriyoruz.
Kadının Yaşı Düşük Nedeni Olabilir mi?
Prof. Dr. Faruk Buyru: Kesinlikle! Özellikle 35 yaşından sonra gebe kalma şansı azalıyor. Buna karşın düşük olasılığı artıyor. Çünkü ileri yaşlarda yumurta kalitesi bozuluyor, embriyolarda kromozom sayıda sağlıklı yumurtaya ihtiyaç var. Maalesef kadınlar adetleri düzensizieşmeye başladığında ‘Bari tüp bebek yapayım” diyor. Ama iş işten çoktan geçmiş oluyor ne yazık ki. Bu durumda çözüm, genç kadınlardan alınan yumurtalarla tüp bebek yöntemi denemesi yapmaktır.
Tekrarlayan Düşük Yaşayan Bir Çift, Ne Kadar Daha Deneme Yapmalıdır?
Prof. Dr. Faruk Buyru: Öncelikle daha önce bahsettiğim tetkikler yapılmalı. Önceki tedavilerinde embriyo kalitesi iyi olanlar bu tetkiklerden sonra tedaviye devam edebilir. Embriyo kalitesi kötü olanlar ise değişik tedavi protokolleri deneyebilir. Buna rağmen yine iyi embriyolar elde edilmezse başkasından yumurta alınarak tüp bebek denemesi çözüm olabilir. Yumurta nakli ülkemizde uygulanmıyor ama hastalar yurtdışındaki bazı merkezlere yönlendirilebiliyor.
Son 10 Yılda Tüp Bebek Tedavi Yöntemleri Çok Gelişti:
Tüp bebek tedavisinde basarı oranları giderek artıyor. Artık çoğul gebelikler başarısızlık olarak kabul ediliyor. Çünkü çoğul gebelik, düşük, erken doğum, bebekte gelişme geriliği gibi sorunlara yol açarak eve sağlıklı bebek
götürme şansını azaltıyor. Çoğul gebelikleri önlemek için daha az sayıda embriyo transfer ediliyor. Embriyo dondurma işlemi çok önemli. Transfer işleminden sonra elde kalan kaliteli embriyolar dondurulabîliyor. Bu sayede o uygulamada gebe kalmayan kadın bir sonraki uygulamada ilaç almadan, masraf yapmadan çözdürülmüş embriyolarla hamilelik şansı elde ediyor. Bugün üzerinde çalışılan bir diğer önemli konu yumurta ve yumurtalık dondurma.
Sperm ve embriyo dondurmasındaki başarı, ne yazık ki yumurta dondurma için geçerli değil. Bu yöntem geliştirilirse doğumu ertelemeyi düşünen ya da sosyal nedenlerle gebe kalamayan kadınlara anne olma şansı tanınacak. 10 yıl öncesine göre ilaçlann doz ve uygulaması daha rahat. Ama her gün belirli saatte iğne yapma zorunluluğu var.
Bu Konuyla İlgili Olarak Aşağıdaki Bağlantılarımız da İnceleyin:
TÜP BEBEK UYGULAMASINDA BAŞARI ORANI NEDİR ?
KISIRLIK VE TÜP BEBEK TEDAVİSİNİN YAN ETKİLERİ
TÜP BEBEK UYGULAMASI NEDİR?
TÜP BEBEK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR ?
TÜP BEBEK UYGULAMASI NASIL GERÇEKLEŞİYOR?
MODERN ÇAĞIN HASTALIKLARI TÜP BEBEK
tüp bebek
Henüz yorum yapılmamış.