Uyku ilaçları

Uyku İlaçları

Asıl hedefi beyne etki ederek normal özelliklerde bir uykunun sağlanması ve sağlanan bu uykunun kişinin yeteri kadar dinlenmesini sağlayacak nitelikte devam ettirilmesi olan tıpta hipnotik adı verilen uyku ilaçlarından beklenen daha uzun süre, derin ve kesintiler yaşanmadan uyunması, kişinin erken uyanma sorunu varsa bu sorunun ortadan kaldırılması ve bu uykunun daha kaliteli ve dinlendirici tesirinin bulunmasıdır. Yalnız, gün içerisinde sürekli uyuklama hali, bilinçte bulanıklık, refleks zayıflaması gibi birçok yan etki de meydana getirebilen uyku ilaçlarının yalnızca uyku konusunda tesir edeni yoktur ve her bir uyku ilacı beyni değişik şekillerde etkilemektedir.

Uyku İlaçları

Uyku İlaçları

Kimyasal yapılarına bakıldığında uyku ilaçları iki ana kategoride incelenebilir:

Barbitüratlar ve diğer yatıştırıcı ilaçlar:

Sinir sisteminin daha az uyarılmasını sağlayarak etki eden barbitüratlar uykusuzluk sorun bulunan hastaların daha kısa sürede uykuya dalmasını sağlar, uyku süresinde bir değişiklik gerçekleşmesi beklenmemektedir.

Aslında uykusuzluk çeken insanların tedavisinde oldukça güçlü bir etki gösteren barbitüratların kullanımı birtakım nedenlerle günümüzde azalma göstermiştir. Bu nedenler:

İlacın kolaylıkla bağımlılık yaratma özelliği.

· Sürekli kullanım durumunda giderek etkisiz kalan ilacın etkili olmasını sağlamak amacıyla daha fazla alınması gerekmesi ve bunun da bağımlılığı ve zehirlenmeyi tetiklemesi.

· Sürekli alınmakta olan ilacın birden kesilmesiyle yüksek ateş, titreme, bilinçte bulanıklık ve kasılma nöbetleriyle kendini gösteren ağır ilaç yoksunluğu durumu oluşturması.

· Alkol bağımlıları, yaşlılar, böbrek yetmezliği, karaciğer ve solunum sistemi rahatsızlıkları olan kişiler barbitüratlardan kullanmamalıdır. Bu nedenle bu ilacın kullanım alanı oldukça daralmaktadır.

Benzodiyazepinler:

Bu ilaçlar kişiye uyku veren, kas gevşetici özelliği olan ve bunaltıyı engelleyen özelliklere sahiptirler. Kimi benzodiyazepinler uyku vermesi için kullanılmaktayken kimileri ise bunaltı durumlarında yatıştırıcı olarak alınmaktadır.

Benzodiyazepinlerin barbitüratlara göre birçok üstün özelliği bulunmaktadır:

· Bağımlılığa yol açma riskleri düşüktür, hastaları yoksunluk krizine sokmazlar. Barbitüratlara göre daha güvenli olarak bilinmekle birlikte çok yüksek dozlarda zehirleyici bir nitelik alabilir. Bunaltı tedavisinde alınan ilaçlardan uyku sorunu olan kişiler de faydalanabilir.

Benzodiyazepinlerin kullanımında da bunaltı ve uykusuzluk sorununun atması gibi ters etkiler, ilaç kullanımı bırakıldığında gece uyanmalarının meydana gelmesi, sürekli huzursuzluk ve kalıcı uykusuzluk gibi beklenmeyen etkiler gözlenmiştir.

PAYLAŞ
Uyku ilaçları Konusuna 8 Yorum Yapıldı
  1. sinem dedi ki:

    slm ben eşimden hamile kalmak istiyorum ama o daha erken olduğunu söylüyo ben cok istiyorum bi cocoğmuz olsun hamile kalabilmek napıcmı bilemiyorum ona uyku ilacı içirsem bunun bi faydası olurmu

  2. fatih dedi ki:

    slm ben 32 yaşındayım ve 2aydır uyku proplemim var geceleri kalktımda birdaha uyuyamıyorum sorunu neyle cöze bilirim

  3. yasemin dedi ki:

    benim oğlumda hiç uyumazdı gece saat başı uyanırdı artık çok bunalmıştım bi arkadaş atarax isimli şurup önerdi önce korktum yan etkisi olacak diye sonra doktora danıştım doktor evet uyku yapar önemli bi yan etkiside yok dedi çok gerek duyduğun zamanlarda kullanabilirsin dedi gerçekten kullandım güzel uyutuyo ogün bende rahat rahat uyuyorum tavsiye ederim deneyin

  4. seydi adigüzel dedi ki:

    5 yemek kassigi yogurda bir yemek kassigi sivi yag katin ve iyice karistirin ve daha sonra icine bir yemek kassigi kuru nane yapragi katin
    yatmadan önce yigin faydasini göreceksiniz.

  5. Bahar dedi ki:

    Dogru diyorsunuz tşkr Ederim koLay gelsin ALlah herkesin şifasını versin ya

  6. kumtanesi dedi ki:

    Sevgili Bahar,

    Uykusuzluk rahatsızlık verici bir durum elbette, yalnız bu şekilde ilaç önerisinde bulunmak çok büyük yanlış olur. Eğer çok rahatsız oluyorsanız mutlaka konunun uzmanına danışmalısınız. Uzman doktor sizi dinler gerekli tetkikleri yapar ve en doğru yöntemleri önerebilir. Lütfen siz de uzman dışında kimsenin önerisiyle ilaç kullanmamaya çalışın, sağlığınızda geri dönülmesi imkansız sonuçlar olmasını istemezsiniz değil mi?

    Geçmiş olsun, sağlıklı günler diliyoruz.

  7. Bahar dedi ki:

    Yaşım 26 lütfen yardıme edin

  8. Bahar dedi ki:

    Ya Bende Aşırı uyku problemi var Geceleri uyandım mı birdaha uyuyamıyorum ve bu durumdan çok rahatsızım Lütfen bana Yardım Edin ilaç kullanabilirmiyim kullansam Yan etkileri varmıdır hangi ilaçları kullanabilirim dozları ne kadar olmalıdır lütfen Açıklama yaparmısınız

Sayfa başına git