VEBA
VEBA.
Nedeni: Pasteurella pestis adlı mikroorganizmanın yaptığı enfeksiyondur. Güney Amerika, Hindistan, Çin ve Afrika’nın bazı bölgeleriyle, A.B.D. ‘de, Mississippi nehrinin batısında endemiktir (bkz. Endemik). Organizma, normalde sıçan ve diğer kemiricileri etkiler, fakat bu hayvanlar öldüğünde, Pasteurella pestis’in konağı olan sıçan piresi,diğer bir sıçan bulamazsa, bir insanın üstünde yaşamaya başlar. Bu, veba salgınının başlangıcıdır, çünkü veba, insandan insana, pire ve tahtakurularıyla bulaşır. Sokaklarda ölü sıçanların görülmesi, salgının geleceğine işarettir.
Belirtileri: Başlıca üç veba çeşidi vardır:
1. Hıyarcık vebası: Kasıktaki şişkinlikler başlıca özelliğidir. Kasıklar, koltuk altları ve boyundaki lenf bezlerinin ağrılı olarak şişmesinden sonra deride yayılan bir döküntü belirir. Hastalığın bu türü, çok öldürücüdür.
2. Zatüreli veba: Burada, mikrop akciğerlere girip, çoğalır ve bronkopnömoni’ ye yol açar. Balgam kanlıdır, içinde bol sayıda mikrop olduğundan da, hastalığı bulaştırma aracıdır. Enfeksiyon, öksürük ve hapşırıkla çevreye yayılır.
3. Septisemik veba: Enfeksiyon, kanda o kadar süratle yayılır ki, lenf bezlerinin şişmesi için vakit kalmaz.
Tedavi: Veba, Avrupa’da, XIV. yüzyılla XVII. yüzyılın sonu arasında salgındı. Hastalıkların en korkuncu diye tanınır. “Kara ölüm” diye adlandırılırdı ve tedavisi bilinmezdi. Hâlâ, ufak çapta veba salgınlarına ve mikrobu taşıyan sıçanlara rastlanmaktadır. Fakat, temizlik koşullarının uygarlaşması sonucu bunlar çok azalmıştır. Sülfonamidler ve streptomisin, etkili ilaçlardır. Tüm enfekte sıçanlar öldürülmedikçe, vebadan tam anlamıyla kurtulunamaz.
Henüz yorum yapılmamış.