Vertigo Nedir Belirtileri Nelerdir ve Bu Hastalığa Kimler Yakalanır?
Son zamanlarda çevremde ki insanların sıklıkla bu hastalığa yakalandığını duyar oldum. Bu nedenle “vertigo nedir acaba” diye araştırmak istedim ve araştırdığım kadarıyla öğrendiğim bilgileri de bu makalemde sizlerle paylaşıp günümüz hastalığı olan vertigo ile ilgili bilmeniz gerekenleri paylaşmak istiyorum.
Vertigo Nedir?
Bir tanımla başlayacak olursak, vertigo, iç kulak kanallarında ki kristallerin kayması sonucu oluşan ve buna bağlı olarak vücudun denge sisteminde yaşanan bir bozukluktur.
Bunun yanı sıra vertigonun bir tür de migren ağrılarının sebep olduğu nörolojik ağrılardır.
Belirtileri Nelerdir?
Vertigo hastalığının en önemli belirtisi şiddetli baş dönmesi ve buna bağlı olarak da kusmadır. Şiddetli dedim çünkü bu baş dönmesi normal tansiyon düşüklüğünde yaşadığımız ya da hamileyken yaşadığımız baş dönmesinden çok daha farklı olarak kendini gösterir.
Bir diğer belirti ise kulakta uğultu, çınlama ya da duymama gibi işaretlerdir.
Vertigoya Kimler Yakalanır?
Açıkçası bu hastalığa yakalanmanın belli bir yaş sınırı yoktur. Yaş sınırı olmadığı gibi nerede ne zaman yakalayacağı da belli olmaz. Günlük rutin işlerinize devam ederken çalışırken, yemek pişirirken ya da kitap okurken bir anda baş dönmesi ve peşinden kusma ile gelir.
Aniden gelmesine rağmen yine de kulaklarınızda uğultu, çınlama gibi belirtiler hissederseniz zaman geçirmeden hemen bir doktora başvurmalısınız belki bu vertigonun habercisi olabilir.
Vertigonun Tedavisi Var Mı?
Vertigonun tedavisi elbette var ve mümkündür. Tedaviye başlamadan önce vertigonun iç kulak iltihabından mı yoksa migren ataklarına bağlı bir nörolojik rahatsızlıktan mı olduğu tespit edilir ve buna göre bir tedavi uygulanır.
Çeşitli baş ve boyun egzersizleri verilerek iç kulakta ki kristallerin yerine yerleşmesi sağlanır. Hastalığın şiddetine bağlı olarak bazen yatarak tedavi uygulanır.
Bunun yanı sıra vertigo bulgusu saptanmış hastaların stresten, sigaradan ve fazla tuzlu gıdalar tüketmekten kaçınmaları gerekir. Bir çok hasta da ise vertigo psikolojik kaynaklı oluştuğu için bu kişiler de psikolojik destek verilerek hastalığı yenmesi sağlanır.
Çağımızın çok yaygın olan bu hastalığına yakalanmamak için öncelikle stresten uzak durmalısınız. Baş dönmesi, kulak çınlaması gibi sıkıntılar duyduğunuz andan itibaren zaman kaybetmeden bir kulak uzmanına görünmelisiniz.
Hoşça Kalın, Sağlıkla Kalın…
Henüz yorum yapılmamış.