VİRÜS
VİRÜS.
Adi mikroskopla görülemeyecek kadar ufak olan, bir proetinle kaplı, D.N.A., ya da R.N.A.’dan oluşan taneciklerdir. Ancak, yaşayan hücrelerde çoğalabilirler ve konak hücrenin ribosomları olmaksızın, yaşayamazlar; çünkü, kendi ribosomları yoktur (bkz. Hücre).Çiçek, poliomiyelit, sarıhumma ve birçok daha az önemli hastalığın etkeni olan viruslar, antibiyotiklerden etkilenmezler, bununla birlikte, virüs hastalıklarına karşı zayıflatılmış ya da ölü virüs aşılarıyla, aktif bağışıklık oluşturulabilir ve böylece, poliomiyelit, çiçek ve sarıhumma, kontrol altına alındığından, bu hastalıkların eski büyük salgınlan görülmez.
Üç grup virüs vardır: Bunların konakları, hayvanlar, bitkiler ve bakterilerdir (bkz. Faj) ve insanla hayvanda hastalık yapanlar, dört özellikleri göz önünde tutularak sınıflandırılır:
1. Nükleik asit tipi;
2. Dıştaki proteinin yapısı;
3. Dışlarında kaplayıcı bir zarın olup olmaması;
4. Eterde stabil olup olmaması. Viruslara takılan adlar, genellikle tanımlayıcıdır; örneğin, herpesvirus, poksvirus, arbovirus (AR thropod – Borne viruses Eklembacaklılarca taşınan viruslar).Diğer virüs hastalıkları olarak, nezle, şap, dang hastalığı, grip, ansefalit, kabakulak, kuduz, suçiçeği, kızamık ve kızıl’ı sayabiliriz, bkz. İnterferon.
Henüz yorum yapılmamış.