VİRÜS

VİRÜS.
Adi mikroskopla görülemeye­cek kadar ufak olan, bir proetinle kaplı, D.N.A., ya da R.N.A.’dan oluşan tane­ciklerdir. Ancak, yaşayan hücrelerde ço­ğalabilirler ve konak hücrenin ribosomları olmaksızın, yaşayamazlar; çünkü, kendi ribosomları yoktur (bkz. Hücre).Çiçek, poliomiyelit, sarıhumma ve bir­çok daha az önemli hastalığın etkeni olan viruslar, antibiyotiklerden etkilen­mezler, bununla birlikte, virüs hastalık­larına karşı zayıflatılmış ya da ölü virüs aşılarıyla, aktif bağışıklık oluşturulabilir ve böylece, poliomiyelit, çiçek ve sarı­humma, kontrol altına alındığından, bu hastalıkların eski büyük salgınlan görül­mez.
Üç grup virüs vardır: Bunların ko­nakları, hayvanlar, bitkiler ve bakteri­lerdir (bkz. Faj) ve insanla hayvanda hastalık yapanlar, dört özellikleri göz önünde tutularak sınıflandırılır:
1. Nükleik asit tipi;
2. Dıştaki proteinin yapısı;
3. Dışlarında kaplayıcı bir zarın olup olmaması;
4. Eterde stabil olup ol­maması. Viruslara takılan adlar, genel­likle tanımlayıcıdır; örneğin, herpesvirus, poksvirus, arbovirus (AR thropod – Borne viruses Eklembacaklılarca taşınan viruslar).Diğer virüs hastalıkları olarak, nezle, şap, dang hastalığı, grip, ansefalit, kaba­kulak, kuduz, suçiçeği, kızamık ve kızıl’ı sayabiliriz, bkz. İnterferon.

VİRÜS

VİRÜS

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git