Vulva Kanseri
VULVA.
Kadının dış genital (üretim) organlarıdır.
Vulva Kanseri
Kadınların dış genital organlarını vulva büyük ve küçük dudaklar, klitoris ve vajenin girişini içeren bölgenin ismi vulvadır. Çoğunlukla 60 yaş üstü bayanlarda görülen vulva kanseri tüm genital kanserlerin ortalama olarak %4’ünü meydana getirmektedir, erken tanı oranı ise ortalama olarak sadece % 2’dir.Vulvada Squamoz tip kanser en sık karşılaşılan hastalıkken nadiren de paget hastalığı, bazal hücreli kanser ve malign melanom da görülebilmektedir.Başlangıçta bölgesel olarak büyüyen vulva kanseri sonraki aşamada çevredeki dokulara da sıçrayarak lokal idrar yollarına, anüse ve vajinaya, oradan da lenf damarlarına sıçrayıp tüm vücudu kontrol altına alır.
Vulva kanserinin sebep olduğu rahatsızlıklar nelerdir?
Şikâyetler genel olarak kaşınmayla baş göstermeye başlar, bunu ciltteki değişiklikler, vulvanın derisinde sertleşme, kabarma takip eder. Lokal ilaçlara hiçbir şekilde yanıt vermeyen ilaç tedavisinden sonra da devam eden kaşıntılar durumu kanser olma ihtimalini akla getirmelidirler. Meydana gelen değişikliklerde kızarıklık, renk değişikliği, pigmentasyon, kaşıntı, yanma, ülser, kabarıklık, kitle gibi anormal durumlar gözlemleniyorsa acil olarak bir jinekologla irtibat kurulmalıdır.
Vulva kanserinin teşhisi
Şüpheli bölgeden alınan örneklerin patolojik açıdan incelemesi ile tanı konurken biopsi muayene sırasında oldukça kolay bir şekilde lokal anestezi ile alınabilmektedir.
Vulva bölgesinde ortaya çıkan tüm anormal durumlar ve kuşku yaratan HPV lezyonu genital siğillerde kolposkopi yardımı alarak vulvoskopi yapılmalı ve kolposkopi eşliğinde eğer durum gerektirirse biopsi yapılmalıdır. Eğer lezyon bir HPV, genital siğilinse patolojik inceleme sonrasında hpv-dna, diğer adıyla hpv testi sonuçları da incelenmelidir.
Vulva Kanserinin Tedavi Yöntemleri
Çoğunlukla ameliyatla vulva ve kasık lenf bezleri alınır, yani vulvektomi adı verilen operasyon gerçekleştirilir. Bu radikal bir işlem olsa da hayat kurtarmaktadır. Vulva çıkarılması sonucu cinsel işlev bozuklukları ortaya çıkabileceği gibi ameliyat sonrası vulva veya vajina estetiği gerçekleştirilebilir. Operasyon sonrasında onkolog tarafından radyoterapi ve ışın tedavisi de yapılabilmektedir. Teşhisin erken olması vulva kanserinde önemi büyüktür. HPV virüsü ve buna bağlı genital siğillerin doğru bir şekilde teşhis edilmesi, tedavi yöntemleri de büyük önem arz etmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.