Yaşamın Başlangıcı: İlk Dört Hafta
Yaşamın Başlangıcı; İlk Dört Hafta boyunca karnınızdaki bebeğin ne kadar geliştiğini büyüdüğünü ve vücudunuzdaki olacak değişimleri fark edince büyük bir şok yaşayacaksınız ve bunun bir lütuf bir mucize olduğuna kesinlikle inanacaksınız. Bebeğinizin döllenme anında tek bir hücre iken gebeliğin ilk sekiz haftası içinde akıl almaz değişiklikler göstererek tümüyle bir insan görüntüsünü alacağını biliyor muydunuz?
İlk Dört Hafta da Sizi ve Bebeğinizi Bekleyen Değişiklikler, İçiniz de Neler Oluyor :s
1 Yumurtlama:
Adet kanamasının başlangıcından yaklaşık 14 gün sonra yumurtlama olur; Yumurta kanalı ucundaki parmaksız uzantılar tarafından tutulan yumurta kanalın içine alınır. Yumurta burada 24 saat kadar canlı kalabilir. Döllenme olmaması durumunda ise adet kanaması ile birlikte vajinadan atılır.
2 Döllenme:
Spermlerde yumurtanın dış tabakasını delebilen bir madde vardır, Bu madde sayesinde spermlerden biri yumurtayı delerek hücresine girer. Yumurtaya giren sperm yumurtaya girdikten sonra diğer spermlerin girmesini engellenir. Spermin yumurta hücresine girmesi ile kuyruğu kaybolur ve baş bölgesi şişmeye başlar böylece yumurta ile kaynaşarak tek hücre halini alır.
3 Hücrenin Bölünmesi:
Hücre, döllenmeden hemen sonra bölünerek çoğalmaya başlar, yumurta kanalı boyunca süren yolculuğunda bölünmeye devam eder.
4 Hücrenin Rahme Ulaşması:
Döllenmeden sonraki yaklaşık olarak dördüncü gün yumurta hücresi rahim içine ulaşır. Bu evre de yumurta 100 hücreli, ortası sıvı dolu bir top şeklindedir. Ancak yine de göz ile görülemeyecek kadar küçüktür. Yumurta hücresi bu şekilde bir kaç gün daha rahim içinde yol alır.
5 Döllenmiş Hücrenin Rahme Yerleşmesi:
Döllenmiş yumurta yaklaşık üç hafta sonra rahim içine yerleşir. Yumurta rahim içini kaplayan tabakaya yuvalandığında YENİ BİR YAŞAMIN BAŞLANGICI İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM ATILMIŞ OLUR. Bu yeni canlıya embriyo denir. Embriyodan çıkan bazı uzantılar kadının kan damarları ile bağlantı kurabilmek için rahim duvarına doğru ilerler. Bu bölüm daha sonra halk arasında bebeğin eşi denilen plasentayı oluşturur. Hücrelerin bir bölümü de göbek kordonunu ve bebeği koruyan zarları yapar. İçte kalan hücreler ise üç katmana ayrılarak bebeğinizin değişik organlarını oluşturur.
Bu dört haftalık süreçte bebeğiniz karnınıza yerleşmiş ve büyümeye başlamıştır bile. Artık içinizde bir canlı var, ve bu canlıya nefes aldırmak onu yaşatmak sizin elinizde.
Henüz yorum yapılmamış.