YAŞLILARIN BESLENMESİ
Genellikle yaşlıların az yemek yemeleri gerektiği ve diğer insanlara göre daha az uyku gereksindikleri iddia edilir; ama bu iki yargıdan hiç biri tümüyle doğru değildir. Yaşlıların uykuya doyacak kadar uyumaları gerekir. Yaşlıların uykusu genellikle kedi uykusu gibi hafiftir, en küçük bir gürültü bile geceleri uyanmaları için yeterlidir, işte bu nedenle de gecenin yetersiz uykusunu gün boyunca, özelikle yemeklerden sonra kısa şekerlemeler yaparak tamamlamalıdırlar.Beslenme konusunda da yemek rejimlerini aniden değiştirmemeye dikkat etmeleri doğru olur. Yaşlı insanların organizmaları artık çok duyarlaşrmştır ve dengesi kolayca bozulabilir. İşte bu nedenle değişiklikler büyük bir özen gösterilerek yapılmalıdır, insan yaşlandıkça bazen oburluktan, bazen de can sıkıntısından çok yemek yemeğe, veya aksine iştahsızlıktan ya da maddi sorunlar yüzünden az yemek yemeğe eğilimli olabilir. Öte yandan, genellikle artık yetersiz olan dişler ekmek, çiğ meyve, et gibi bazı sert besinlerin iyice çiğnenmesine olanak vermezler. Yiyeceklerin bazen ince ince doğranarak özel bir türde hazırlanmaları ve iştah açıcı bir görünüşle sofraya getirilmeleri yerinde olur.Yaşlılar aşağıda sayacağımız besinleri mutlaka yemeğe dikkat etmelidirler:
• Kapsadıkları vitamin ve kalsiyum nedeniyle, süt, süt ürünleri ve peynir.
• Aşırıya kaçmadan özellikle bol miktarda vitamin ve madensel tuz kapsayan tahıl grubundan yiyecekler.
■ Taze sebze ve meyveler. Sebzelerin içerdiği selüloz bağırsak etkinliğini kolaylaştırır Bol miktarda vitamin de içermeleri nedeniyle taze meyve ve meyve suyu veya komposto çok yararlıdır.
• Vücuda gereken proteini sağlayan ve Kolayca sindirilebilen yağsız balıklar.Günde yaklaşık olarak 300 gr. ekmek. Tabii ekmek yerine, aşırıya kaçmama zorunluğuna uyularak, hamur işi yemekler de yenilebilir.
• Günde yaklaşık olarak 30 gr. taze tereyağı.
• Hafif maden suları ve ıhlamur. Buna karşılık aşağıda sayacağımız besinleri ya yemekten kesin olarak kaçınmalı ya da hiç olmazsa kısıtlı olarak yemelidirler:
• Yağlı etler, bol miktarda kollesterin içeren sakatat, av etleri, salam, sosis fancak janbon yenebilir).
• Yumurtada da kollesterin bulunması nedeniyle, bol yumurta yemekten kaçınmak gerekir.
• Lahana ve kuzukulağı. Bu arada enginarın da vücuttaki kireçlenmeye oldukça büyük bir engel olduğunu belirtelim.
• Yaşlıların çok sevdikleri şekerli, nişastalı yiyecekler.
• Pişmiş yağlar. Kuru sebzeler.
Çok şekerli kahve geç ihtiyarlayacak demektir. Böylelikle daha uzun yıllar ince ve zarif kalabilecektir. Hafif bir rejim, bazı gerekli jimnastik hareketleri ve ayda bir kere perhiz yapmak, kadına şişmanlama ma olanağını sağlayacaktır. Bu çağda, dişler de sağlamlıklarını kaybederler. Bu nedenle yılda en az iki kere dişçiye gitmek doğru olur.Adetten kesilme ihtiyarlığı simgeleyen bir olay değildir. Fakat belli bir süre için bünyede dengesizlik yaratabilir. Bu olayın öncesindeki yıllarda kadın güçlükler le karşılaşırsa bir uzmanın denetimine başvurulabilir. Hormonsal bir tedavi bu nazik dönemin rahat bir biçimde atlatılmasına yardımcı olabilir. Bu döneme kadar az göze çarpan kırışıklıklar artık ken dilerini daha görünür biçimde belli etmeğe başlarlar. Bu kırışıklıklar yüzü gerici ve dinlendirici maskeler kullanarak azaltılabilir. Kadın bu çağda güzellik enstitülerine daha sık gitmelidir. Hayatla bağlarını da kuvvetlendirmeli-dir. Yaşamı eski hızını kaybedip onu dur’ gunlaşmaya davet eder; eskisine oranla daha çabuk yorulur. Fakat bütün bunlar onun dünyadan elini eteğini çekmesini gerektirmez. Tersine daha hareketli olmalıdır, örneğin yüzme, yürüyüş, kayak gibi sporlar yapmalıdır. Deri bu yaşta daha çabuk kuruduğundan korunması daha büyük önem taşır. Bu da nemlen dirici kremlerin kullanılması ile mümkündür. Bazı durumlarda uzmanlar belli bir kremin veya hormonsal yapılı bir sütün belirli aralıklarla kullanılması salık verebilirler. Nemlendin karışımların ve hücrelerin yenilenmesini sağlıyacak maddelerin de faydaları unutulmamalıdır.

Henüz yorum yapılmamış.