Yaşlılık

Yaşlılık Psikolojisi

Fiziksel şikâyetler yaşın ilerlemesiyle artış gösterir. Kişilerin sürekli olarak hastalıklarından yakınarak doktora başvurmaları ve sağlıkları üzerine aşırı titizlenmeleri söz konusu olabilir. Yaşlılık sebebiyle olayların idrakinde düşüş, yaratıcılıkta azalma, dikkatini verememe, düşünme hızının yavaşlamasıyla karşılaşılabilir. Zihinsel değişmelerle birlikte kişilikte de değişiklikler oluşturan yaşlılık kişilerin yeni oluşan koşullara uyumunu, farklı düşünceleri kabulünü güçleştirebilir. Korktukları için giderek daha da çok yeniliklere kapalı duruma gelirler, bu nedenle yeni nesille aralarında hep bir uzaklık söz konusu olmaya başlar.

Kişilerin geçmiş hayatını daha detaylı sorguladığı bir dönem olan yaşlılıkta eğer kişi yaşamak istediklerini yaşayabilmiş, hedeflerine kavuşabilmişse yaşlı olmayı daha kolay kabul edebilir ancak eğer bu durumdaki kişilerin maddi güvencesi bulunmuyorsa, sevip saydığı kişileri kaybetmeye başladıysa kendilerini başkalarının sırtına yüklenen bir yük gibi hissedebilirler, bu da bu kişiler için oldukça huzursuz yaşanacak bir dönemin işaretidir, kişiyi depresif ruh haline sokabilir.

Yaşlılıkla Oluşan Hastalıklar

· Depresyon

Kişi o güne kadar yapılan yanlışların telafisini bir daha yapamayacağını anladığı için kendisine ve ürettiklerine saygısı azalabilir, kendini değersiz hissedebilir, bu da depresyonu tetikler. Bazı durumlarda yaşlılığı kabullenememe, inkar etme ve depresyonun fiziksel bir hastalığa dönüşmesi (Somatizasyon) ile karşılaşılabilir.

· Mani

Kişinin çok canlı ve neşeli iken birkaç saat içerisinde birden depresif ve halsiz, bitkin hale geçmesidir. Bu yaşlı hastaların hisleri sürekli değişkenlik gösterebilir, olaylara kuşkucu yaklaşabilirler. “Fikir kaçışları” yani konunun derinine inmeden konuşma şekli gözlemlenebilir. kadinlarsitesi.com

Yaşlılarda Anksiyete Bozuklukları

Yaşlılık, kişilerin kendilerini sürekli çaresiz hissetmelerine, tedirginlik içinde yaşamalarına sebep olabilir. Saplantılı düşüncelerin, fobilerin ortaya çıktığı bu gibi rahatsızlıkların psikiyatri ve psikoterapi yardımıyla tedavisi gerçekleştirilir.

· Alzheimer

Beyin yıkımı ve yozlaşma rahatsızlığı olarak da bilinen Alzheimer yaşlılık dönemi ve öncesinde en çok bunamaya sebep olan etkenlerdendir.

Hasta kişi önceden veya yeni edindiği bilgileri hatırlamakta her zaman güçlük çeker. Yeni şeyler öğrendiğinde zihninde hep karışıklık yaşar.

Bireyin duyularında veya organlarında işlevsel bir sorun gözlenmez fakat nesnelerin tanımlanmasında zorluk yaşanılır, birtakım şeylerin tasarlanmasında güçlük çekilir. Yaşlılık öncesi ortaya çıkan Alzheimer hızla gelişirken yaşlı kişilerde başlayan hastalık yavaş ve sinsi bir şekilde kendini gösterir. Hastanın etraftaki insanlarla ilişkileri zayıflar, toplumdaki rolü negatif yönde etkilenir ve geri dönülemez sonuçlar doğurur. Bütün bunların sonucu olarak hasta ruhsal açıdan büyük bir çöküntüye sürüklenebilir.

Bunama (Demans)

Zihinsel fonksiyonların tümünde azalma ve entelektüel açıdan gerileyişin ortaya çıkma durumudur. Yakın zamanda öğrenilen ve yaşanılan olayların hatırlanmaması söz konusudur. Hastalık ilerleyici özellik gösterir. Genel olarak yaşlılık dönemlerinde görülen en sık ve en ciddi rahatsızlık olma özelliğini taşımaktadır.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git