ZAFİYET
ZAFİYET. Halk dilinde ‘zafiyet” anlamında kullanılan debilite, türlü hastalığın belirtisi olabildiği gibi, hiçbir semptomatik değeri de olmayabilen bir haldir. Tıp dilinde, zafiyetin önemli bir belirti olduğu hastalıklar, akciğer vereminin belli birkaç tipi, Addison hastalığı (bkz.) ve pernisyöz anemidir (bkz.) Böylelikle, “zafiyet” deyiminin, halk dilinde, ne kadar gereksiz ve fazla kullanıldığı anlaşılmış olur. Kendini halsiz hisseden kişi, ya a) Teşhisi ve tedavisi gerekli olan belirli bir hastalığa yakalanmıştır veya, b) Herhangi bir organik hastalığı olmaksızın kendini böyle “hissetmektedir”. Bu ikinci durum, birçok nörotik halin tipik belirtisidir. Belirtilmesi gereken bir özellik de, önemli organik hastalığı olan kişilerin başlıca şikâyetlerinin “zafiyet” olmadığıdır. Belirli bir hastalığı olmaksızın kendini zayıf hisseden kişinin, tıbbi hiçbir değeri olmayan ve “tonik” diye adlandırılan ilaçlara başvurmadan önce, genel bir muayeneden geçmesi gereklidir, bkz. Tonikler. ZATÜLCENP. bkz. Plörezi.
ZATÜRE (Pnömoni). Akciğer iltihabıdır. Temel olarak iki tiptir: Lober pnömoni ve bronkopnömoni. Bunlar birçok özelliği paylaşır ve tedavileri aynıdır. Nedeni: Bakteri, virüs ve benzeri organizmalarla mantar enfeksiyonu, solucanların, solunan yabancı maddenin, tozların, buharların tahrişidir. 1. Bakteriyel pnömoni: Bu vakaların balgamlarında bulunan bakteriler, pnömo-kok, Streptococcus penumoniae, Stahpy-lococcus pyogenes, Klebsiella penumoniae ve Mycobacterium tuberculosis’div. Ayrıca, bazen Haemophilus influenzae ve Pasteurella pestris (veba etkeni), Ba-cilius anthracis de bulunur.
Belirtileri: Hasta aniden kendini kötü hisseder, ateşi yükselir, titreme ve kuru öksürük belirir. Zatürrenin erken devrinin en dikkati çeken belirtisi, belirtilerin ‘ akciğere ilişkin olmamasıdır. Hastada, akciğer ağrısından fazla, baş ağrısı vardır ve kendini çok kötü hissettiğinden söz etmekle beraber, tam olarak ne olduğunu fark edemez. Ama, birkaç saat içinde, öksürük artar ve solunumda hissedilen tipik ağrısıyla plörezi de belirip, teşhisi kesinleştirir. Antibiyotiklerin bulunuşundan önce, hastalık, bir hafta süren ateş ve deliriumdan sonra, ateşin bir “kriz” halinde düşmesiyle, hastanın aniden terlemesi ve rahat bir uykuya dalmasıyla sona ererdi.
Tedavi: Teşhis konur konmaz, hasta yatırılır ve zerk şeklinde penisilin, ya da ağızdan ampisilin veya tetrasiklin verilir. Oksijen de vermek gerekebilir ve bazen, özellikle yaşlı hastalar çok huzursuz olurlar. Bunların bakımı güçtür. Bakteriyel zatüre hâlâ ağır ve bazen de tehlikeli olan bir hastalıktır, fakat vakaların çoğunda tedavi başarılıdır. Bol sivili, hafif bir beslenme uygulanmalıdır. 2. Virütik pnömoni: Solunum yollarıyla akciğerleri enfekte edebilen birkaç virüs vardır. Bunlar, kızamık, influenza, çiçek virüsleri, adenovirus, ornithosis ve psit-tacosis virüsleri olan Bedsoniae’dir. (Bu son sayılanlar, tam anlamıyla virüs olmayıp, virüslerle birlikte bulunabilen mikro-organizma da, P.P.L.Ö. (pleuro -pneumonia like organismus – Plevro -pnömoni’ye benzer organizmalar) grubuna ilişkin olan Mycoplasma penumo-niae’diT. Pleuropnömoni, büyükbaş hayvanların iyi bilinen bir hastalığıdır. Mi-koplasma pnömonia, insanda, atipik pnö-moni denen hastalığın etkenidir. Belirtileri: Atipik pnömoni belirtileri, bakteriyel pnömonininkine benzemekle beraber, daha az korkutucudur. Ateş daha azdır, hastadaki huzursuzluk o kadar önemli değildir. Hastalık, ortalama üç hafta sürer. Çiçek ve kızamık virüslerinin akciğerde pnömoni yapmaları, ancak genelleşmiş bir enfeksiyon sırasında mümkündür. İnfluenza virüsü, sık olmamakla beraber, akciğerlerde öldürücü bir enfeksiyona yol açabilir. İn-fluenza’yı bazen izleyen pnömoni, genellikle ikincil bir bakteri istilasına bağlıdır.
Tedavi: Atipik pnömoni ve ornithosis vakalarında kullanılan antibiyotik, tet-rasiklindir.
3. Mantar enfeksiyonları: Blastomikoz, aspergilloz, Candida albicans enfeksiyonu, aktinoumikoz, histoplazmoz ve toru-losis’dir.
4. Solucan ve parazitler: Akciğerler, akciğer sülüğü olan Paragonimus wester-mani, schistosoma, habis sıtma etkeni olan Plasmodium falciparum, amipli dizanteri etkeni olan amiplerce istila edilebilir. Tedavi, asıl hastalığın tedavisidir.
5. Solunan yabancı maddeler: Bu şekilde ortaya çıkan pnömoni, aspirasyon pnömonisi adını alır ve öksürükle solunum yollarındaki müküs ya da diğer maddeleri dışarı atamayan ‘hastalarda görülür. İhtiyarlarda, kronik bronşitteki müküs salgısı, akciğerlerde daha da ince solunum yollarına çekilebilir ve bu durumda, bronşit, bronko-pnömoniye dönüşür. Solunum yollarını öksürmeyle te-mizleyemeyenler arasında genel anestezi altında olanlarla yarı-boğulmuş kişiler de sayılabilir.
6. Tahriş edici toz: Bronşit ve bronko -pnömoniye yol açabilir, Pnömono-konyoz.
Henüz yorum yapılmamış.