Zeytin

Zeytin, gıdaların sıralanmalarında taze yemişlerle kuru yemişler arasında yer alır. Çünkü her iki şekli de yenir. Gerek kahvaltı sofrasında ve gerekse rakı sofra­sında veya iftar sofrasında zeytin hiç eksik edilmez. Ye­rine göre siyahı, yerine göre yeşili arzulanır zeytinin. Zeytin, karaciğer ve safrakesesine çok yararlıdır.

Bu iti­barla karaciğer hastalıklarında ve keza safrakesesi ra­hatsızlıklarında Önerilir. Ancak bir zararlı tarafı vardır, o da, kolesterin fazladır zeytinde. Şu halde kanda koles­terini fazla olanlar ve tansiyonu yüksek olanlar uzak kalmalıdır zeytinden. Zeytinin, yağı fazla, kalorisi de yüksek olduğundan zayıflama rejimlerinde yeri yoktur.

                Zeytin botanik bir bitkidir. 5-15 metre arasında uzayabilen 1000 yıl kadar yaşayabilen uzun ömürlüdür. Yaprakları daima yeşil olup meyveleri önce yeşil sonra kırmızı ve en nihayetinde olgunlaştığındaysa siyah renge dönüşen içinde çekirdeği olan etli bir bitkidir.

 zeytinZeytinin yetişme yerleri neresidir?

                Zeytini vatanı doğu Akdeniz’dir. Bütün Akdeniz ülkeleri başta olmak üzere Orta Asya, Güney Avusturalya ve Kırımda da yetiştirilmektedir.

                Zeytini meyvesi Aralık ila şubat ayları arasında toplanır. Olgunlaşan meyveler elle, sopayla vurularak ya da tarama yöntemiyle toplanabilmektedir. Zeytin sofralarda tek başına yenebildiği gibi zeytinden ezilmeden ya da ezilerek yağ elde edilebilmektedir. Akdeniz toplumunun olmazsa olmazlarından olan zeytin bu gibi birçok yönüyle çok yönlü olarak kullanıma açıktır.

 Zeytinin Faydaları Nelerdir?

                Zeytinin birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle modern çağda çeşitli hastalıkların da artmasıyla insanlar doğal ve sağlıklı beslenmeye yönelmişlerdir. Bu nedenle zeytinin de önemi oldukça çok artmış adeta sağlıklı beslenmenin, sağlığı yakalamanın mihenk taşlarından kabul edilmiştir. Zeytinin faydalarını şu şekilde belirtmek mümkündür;

  • Cildin nem değerini koruyarak nemli kalmasını sağlar.
  • Besinlerin bağırsak tarafından emilimini artırır.
  • Tansiyonun düşmesini sağlar.
  • Şeker hastalarının şekerini düşürür.
  • Göğüs kanserini ve prostat kanseri oluşumunu engeller.
  • Tümör oluşumunu engeller.
  • Çocuklarda kemik gelişimine yardım eder.
  • Ödem oluşmasının önüne geçer.
  • Kalp krizi ve felci önler.
PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git